Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 vargar får skjutas i landet i vinter – men ingen i Västmanland

Under tisdagen gavs klartecken till licensjakt på 24 vargar i fyra län i landet.

Annons

Redan tidigt under hösten stod det klart att vargarna i Västmanlands län skulle slippa undan jakt, vilket VLT skrev om den 29 september.

Anledningen var att länsstyrelsen i Västmanland inte ens lämnade in en ansökan om licensjakt – detta på grund av att den jakt länsstyrelsen beslutade om inför förra vintern blev överklagad och stoppad i domstol.

Länsstyrelsen ville att sex vargar i Färnareviret, sydöst om Skinnskatteberg, skulle skjutas under förra vintern men Förvaltningsrätten sa nej och både Kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen gick på samma linje (de nekade prövningstillstånd).

24 vargar får skjutas i årets licensjakt.

Länsstyrelsen i Västmanland bedömde att de rättsliga instanserna inte hade ändrat sig till i år och att det därför inte var lönt att försöka med licensjakt denna vinter. Senaste gången vargjakt bedrevs i Västmanlands län var 2013.

Beslutet i dag i Förvaltningsrätten i Luleå, som sa nej till alla överklaganden mot de licensjakter som planeras, innebär att 24 vargar får skjutas i Sverige.

Läs mer: Här får vargar skjutas i vinter

Beslutet om jakten på dessa två dussin vargar kan dock överklagas till Kammarrätten i Sundsvall – så sista ordet i frågan är ännu inte sagt.

Annons