Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 000 män lider av urinläckage i Västmanland – men få vågar prata om det

Nästan var femte man över 55 år lider av urinläckage eller inkontinens i Västmanland. Men trots det är det få som vågar prata om det, ens med sin vårdpersonal. Det visar en undersökning från hygienvarumärket Tena.

Annons

Drygt 8 000 män över 55 år lider av urinläckage eller inkontinens i Västmanland, enligt Tenas undersökning. Några av de vanligaste orsakerna är övervikt, prostataoperation och stigande ålder tillsammans med ärftliga faktorer.

49 procent av de som drabbas av urinläckage får störd nattsömn, 20 procent vill inte göra längre resor och åtta procent undviker att sporta. Men med rätt behandling skulle livskvaliten hos de drabbade kunna öka betydligt. Problemet är bara att få vågar prata om det. Av de som lider av urinläckage är det bara knappt hälften, 47 procent, som tagit upp problemet med sin läkare.

– Många män försöker dölja problemet på egen hand. De använder dubbla kalsonger, stoppar papper i underkläderna eller använder mensskydd för kvinnor. Men det finns behandling och det finns skydd att köpa på apotek, de flesta livsmedelsbutikerna eller på nätet, säger Hans Bergh, globalt ansvarig för innovationer inom inkontinens på Tena, i ett pressmeddelande.

Tenas undersökning visar att många hellre skulle vilja att frågan ställdes som rutin av personalen vid ett besök på vårdcentral eller sjukhus. Bara tre procent skulle bli generade eller uppfatta frågan som kränkande.

Läs också: Allmän screening för prostatacancer kan vara på väg

Mer läsning

Annons