Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut läge i Västmanland: 1 100 lärare beräknas gå i pension

Om tio år beräknas 1 100 lärare går i pension och antalet speciallärare halveras i Västmanland, enligt ny statistik från Lärarförbundet. "Vi måste framtidssäkra Sverige, vi måste se till att det finns speciallärare som kan ge det utlovade stödet till eleverna" säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Annons

Johanna Jaara Åstran säger att det krävs stora förändringar för att få fler att vilja utbilda sig till lärare. Foto: Jonas Ekströmer / TT

I Västmanland är hälften av alla speciallärare och specialpedagoger över 55 år. Även många lärare inom praktiska- och estetiska ämnen närma sig pensionsåldern.

Men det är inte bara i Västmanland som det kommer att bli en akut lärarbrist. Enligt Lärarförbundets undersökning beräknas nära 45 000 yrkesverksamma lärare i Sverige gå i pension inom tio år.

– Satsningarna på lärarkåren måste fortsätta med full kraft och menar regeringen allvar med sin läsa-skriva-räkna-garanti måste de se till att det finns speciallärare som kan ge det utlovade stödet till eleverna, säger Johanna Jaara Åstran, i ett pressmeddelande.

Läs också: Akut växande lärarbrist –1158 lärare övergav skolan

- Vi vet vad som krävs för att få köerna att ringla långa till lärarutbildningen och få befintliga lärare att fortsätta i yrket. Lönerna måste upp, arbetsbelastningen ner och vi lärare måste få mer makt över vår yrkesutövning. Att investera i lärare är att framtidssäkra Sverige och möjliggöra innovation och tillväxt.

Lägst pensionsavgångar finns bland grundskollärare i länet, där är en av fem över 55 år.

Annons