Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre tvingas stanna för länge på sjukhus – trots att de är friska nog åka hem

Många äldre får ligga kvar på sjukhus i flera dagar trots att de är friska nog att gå hem.

Annons

År 2017 var det bara länen Västmanland, Kalmar och Kronoberg som klarade en genomsnittlig väntetid på max tre dagar för utskrivningsklara patienter att få lämna sjukhuset. Vid årsskiftet infördes en ny lag, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, som betyder att kommunerna blir betalningsskyldiga efter tre dagar på sjukhus.

– Det är sällan bra för patienterna att ligga kvar på sjukhus. Det kan också bli så att utskrivningsklara ligger och tar upp vårdplatser i onödan, säger Kalle Brandstedt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Anledningen till att många får ligga kvar på sjukhuset fast de är utskrivningsklara är att de ofta behöver fortsatt vård efter vistelsen, men då ska få den av kommunen.

– Det kan finnas brister i samverkan mellan landsting och kommuner. Också sådant som brist på korttidsplatser gör att det kan ta längre tid att få komma hem eller få en plats på ett särskilt boende, säger Kalle Brandstedt till Siren.

Efter tre dagar på sjukhus måste kommunerna från årsskiftet betala runt 7 000 kronor per vårddygn som en utskrivningsklar patient tillbringar på sjukhus. Tidigare var det på den sjätte dagen som kommunen var tvungen att börja böta.

I Uppsala län var väntetiden på hemgång för utskrivningsklara patienter i snitt 7,4 dagar under 2017 och i riket i stort 4,1 dagar enligt en rapport från Socialstyrelsen och SKL med siffror mellan januari och september.

Foto: Leif R Jansson

Annons