Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten uppmanas jaga äggtjuvar

Fågelbon plundras på ägg, fridlysta växter grävs upp, vilda djur dödas – men nu ska naturvandalerna stoppas.

Annons

Länsstyrelsen, Polisen och Naturvårdsverket gör gemensam sak under parollen "Öppet öga – ditt öga gör skillnad” och vill ta hjälp av detektiven allmänheten för att spåra upp äggtjuvar, växtmarodörer och djurplågare.

Våren nalkas, den tid när vilda fåglar bygger bo och lägger ägg – nu är det extra hög risk för att brott mot artskyddet begås. Ägg och fågelungar från framför allt rovfåglar och ugglor är attraktiva att samla in eller fånga och sälja vidare till samlare runt om i världen.

– Tyvärr finns det människor som vill tjäna pengar genom att olagligt samla in och sälja växter, ägg och djur. Vissa människor fångar också in levande djur för att ha dem hemma, vilket är olagligt, säger Filippo Bassini, gruppchef över artskyddsbrottsgruppen på Nationella Operativa Avdelningen på Polisen, i ett pressmeddelande.

- När vi på polisen arbetar med artskyddsbrott, är vi beroende av att människor som rör sig i skog och mark hör av sig och berättar vad de ser. Om du ser något som verkar lite misstänkt, tveka inte att kontakta Polisen. Minsta lilla ledtråd kan vara viktig, och du kan tipsa anonymt.

Mer läsning

Annons