Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre unga vågar satsa på företagande i Västmanland

Nyföretagandet bland unga västerlänningar har minskat med 23,1 procent jämfört med förra året, något som företagarexperten Boo Gunnarson tycker är oroande – "Regeringens förslag räcker inte, trösklarna måste sänkas för att fler unga ska vilja och våga ta klivet till småföretagslivet".

Annons

I Västmanland registrerades 110 nya företag av unga i åldern 18-23 år 2016, vilket är en minskning med 33 jämfört med året innan, enligt en ny kartläggning från Visma.

– Det är oroväckande att färre unga startar företag, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i mindre företag i dag. Det vanligaste skälet till att man avstår är rädsla för ekonomisk otrygghet. Regeringens förslag om nya sjukregler är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte, säger Boo Gunnarson, från Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Han fortsätter;

– Tack vare digitaliseringen har det aldrig varit enklare att vara företagare. Men för att fler unga ska vilja och våga ta klivet till småföretagslivet måste trösklarna sänkas.

Det är fler unga män som vågar satsa på företagande än unga kvinnor, 59 procent jämfört med 41 procent. Trots att unga drar sig från att starta eget drömmer varannan ung person mellan 18-29 år om just detta, enligt en Sifoundersökning från 2016.

Nationellt sett har ungas nyföretagande minskat med 7 procent, från 6 140 nyregistreringar 2015 till 5 720 året efter.

Läs också: Annas hundsalva tar henne till SM i Ung Företagsamhet

Mer läsning

Annons