Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler unga i Fagersta har svårt att betala sina skulder

Antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofogden i Västmanland steg under 2017 till cirka 29 200 stycken, en ökning med motsvarande två procent.

Annons

Det totala skuldbeloppet ökade också med 17 procent till cirka 377 miljoner kronor. Ökningen är störst bland unga upp till 25 år, där antalet ansökningar steg med 26 procent i länet. Det visar statistik som Visma sammanställt från Kronofogden.

– Det är oroväckande att allt fler unga har svårt att betala sina skulder. Det kan tyvärr få stora konsekvenser på privatekonomin och göra det svårt att till exempel få hyreskontrakt eller ta lån, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors i ett pressmeddelande.

Förra året lämnades cirka 3 700 ansökningar om betalningsförelägganden in till Kronofogden riktade mot unga upp till 25 år i Västmanland. Totalt har 1 427 unga i länet fått en eller flera betalningsförelägganden riktade mot sig under året. Skuldbeloppet har dessutom ökat med 51 procent i länet. Ett betalningsföreläggande som inte möts leder i nästa skede till en betalningsanmärkning.

I Fagersta kommun har antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökat med sex procent år 2017 jämfört med året innan. Skuldbeloppet har ökat med 31 procent.

I Skinnskatteberg däremot har antalet mål ökat minskat med sex procent, däremot har skuldbeloppet ökat med tio procent. Även i Norberg har antalet mål minskat, där med tio procent. Skuldbeloppet har minskat med 33 procent.

Ökningen av antalet unga med betalningssvårigheter sker över hela landet.

– Att ha ordning på sin ekonomi innebär att ha koll på både inkomster och utgifter. Det handlar ofta mer om hur inkomsten används än hur mycket en person tjänar. Det är också viktig att ha en buffert om det händer att pengarna inte räcker till en månad, säger Elinor Sjögren.

Tips: Så tar du kontrollen över din ekonomi

- Ha koll på dina utgifter och gör en budget

- Se över dina vanor och spara in på småutgifter

- Börja månadsspara och ha ett eller flera konkreta mål med din ekonomi

Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons