Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer ekologisk mat serveras till patienter

Västmanlands landsting serverar en stor andel ekologisk mat till sina patienter – visar en rapport från SKL.

Annons

Bland Sveriges landsting finns ett krav om att minst 30 procent av de livsmedel som finns i patientmaten ska vara ekologiskt framställda.

Västmanland överträffar det kravet. År 2015 bestod 43 procent av landstingets mat av ekologiska livsmedel. Detta enligt en rapport från SKL som har utrett miljöarbetet i landstingen under 2015.

Västmanland hamnar därmed på en fjärdeplats över de landsting i Sverige som serverar mest ekologisk mat. Riksmedel ligger på 36 procent. Av Sveriges 21 landsting är det 20 stycken som rapporterar om en ökning av den ekologiska andelen mat.

Landstinget Västmanland har ökat andelen ekologisk mat med 4 procentenheter från 2014 till 2015. Ett nytt matsystem ska ha medfört både rätter med högre andel ekologiska varor, minskat matsvinn och nöjdare patienter, enligt rapporten.

Avfallsåtervinning och hög användning av förnybara livsmedel i kollektivtrafiken lyckas landstinget också väl med. Sämre resultat uppnås vad gäller förskrivningen av antibiotika, där Landstinget Västmanland ligger över riksmedel i antal antibiotikarecept som skrivs ut per invånare.

Läs också: Historieätarnas Richard Tellström: "De som vill ha nyttig mat på julbordet är fel ute"

Se även: TIPS: Tre goda ekologiska viner

Läs också: När händerna får skapa har Merja hittat hem

Mer läsning

Annons