Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanssjuksköterska avstod från att ge HLR på medvetslös person

En ambulanssjuksköterska som bland annat avstod från att ge HLR till en medvetslös person riskerar nu prövotid. Hon anses inte vara kompetent och har begått flera misstag, enligt kontrollmyndigheten IVO.

Annons
Foto: Yvonne Åsell/TT

Ungefär var tionde gång en ambulans rycker ut nekas patienten att följa med och hänvisas i stället till egenvård, vårdcentral eller att på egen hand ta sig till akuten. När Region Västmanland granskade hur ofta en viss ambulanssjuksköterska i Västmanland hänvisade patienterna vidare visade det sig att hon gjorde det betydligt oftare än snittet. De gånger hon blivit utkallad under 2014 och 2015 hände det i 57 procent av fallen. Många gånger var det på felaktig grund. Arbetsgivaren anmälde det till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) som nu yrkar att Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd (HSAN) ska besluta om en treårig prövotid för sjuksköterskan.

Läs också: Läkarna missade cancer – tumören åt upp halva lårbenet

Ett exempel på när sjuksköterskan agerade felaktigt var när hon avstod från att ge hjärt-och lungräddning på en svårt cancersjuk patient som förlorat medvetandet. Anledningen var att patienten tidigare sagt att hen inte orkade med mer vård. Enligt IVO hade sjuksköterskan ingen befogenhet att ta beslutet att låta patienten dö. IVO radar upp ytterligare exempel i sin utredning. En av de patienter som nekades ambulans hade bröstsmärtor och hade svimmat dagen innan. En annan berättade att hen hade tagit en potentiellt dödlig dos av paracetamol ihop med alkohol. I båda dessa fall bedömde sjuksköterskan att patienternas allmäntillstånd inte var påverkat och att de kunde åka till akuten via sjukresa i stället för med ambulans.

IVO anser att sjuksköterskan brister i sin kompetens och har varit oskicklig.

Läs också: Sjuksköterska anmäls efter missbruk och rattfylla

Ärendet lämnas nu till HSAN, vilket är en domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor avseende vårdpersonal. Om HSAN tar beslut om prövotid, vilket IVO yrkar på, innebär det att sjuksköterskan får behålla sin legitimation men kommer att stå under särskild tillsyn av IVO. Om hon missköter sig under prövotiden kan det leda till att legitimationen återkallas.

Läs också: Flera läkare missade stor hjärntumör – patienten slutade äta

Annons