Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet försvunna pass ökar – fler män än kvinnor anmäler

Nästan var femte ung svensk har någon gång blivit av med sitt pass. Majoriteten av dessa är män – "ett pass är bokstavligt talat en värdehandling och vi bör behandla det så".

Annons

Nu är det många som reser till varmare breddgrader. Men att packa och packa upp, byta från resväska till ryggsäck – samtidigt som man ska ha koll på alla grejer är inte alltid helt oproblematiskt. Värdehandlingar kan komma bort, eller i värsta fall bli stulna.

Sedan de nya passreglerna infördes har anmälningarna planats ut något, men fortfarande ökar antalet anmälningarna. Polisen anar ett stort missbruk av pass som anmäls försvunna. Foto: Erik Johansen / TT

Antalet svenska pass som anmäls försvunna ökar. Nästan var femte ung svensk (i åldersgruppen 18-34 år) och totalt var tionde svensk har någon gång blivit av med sitt pass, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

– Ett pass är bokstavligt talat en värdehandling och alla vi som reser bör behandla det så, säger Caroline Uliana, informationschef på If i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är majoriteten av alla som anmäler män.

Läs också: Drömresan slutade som mardröm

– Ett sätt att förebygga trubbel för dig själv är att göra kopior av passet innan du åker. Du kan antingen scanna och mejla dig själv en digital kopia eller ta med dig papperskopior - men förvarade dem inte tillsammans med passet.

Vad ska man då göra om olyckan är framme?

– Är du i Sverige ska det anmälas till polis.

– Är du utomlands ska man ringa till polisen och kontakta svensk ambassad eller konsulat. Därefter kan man ansöka om nytt pass.

Förutom krångel på semesterresan kan förlorade pass också bidra till kriminalitet. Svenska pass är mycket eftertraktade och kan säljas för tiotusentals kronor på den svarta marknaden, enligt försäkringsbolaget If. Foto: Johan Wikén

Annons