Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet kvinnor som röker i Västmanland har halverats på åtta år

2008 rökte var femte kvinna i Västmanland. I år är det bara var tionde.

Annons

Minskningen av antalet kvinnliga rökare i Västmanland från 20 procent 2008 till 10 procent i år är den största i Sverige – som i sin helhet, i alla län och bland både män och kvinnor, kan redovisa att rökarna blir färre och färre år från år.

Statistiken kommer från Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät och har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren. De nu redovisade siffrorna går tillbaka till 2004 och även då uppgav en femtedel av länets kvinnor att de rökte.

Läs också: Så ska Västmanland bli rökfritt 2025

Antalet kvinnor som röker i Västmanland har halverats på bara åtta år.

Bland män i Västmanland var det 2004 12 procent som rökte, medan siffran i år har sjunkit till 8 procent. Sett till länet som helhet var det 16 procent av länsborna som rökte 2004 och 9 procent 2016.

Siffrorna för befolkningen som helhet: 2004 rökte 15 procent av befolkningen och i år har siffran sjunkit till 10 procent. Bland kvinnorna totalt i Sverige är det i dag 11 procent som röker och bland männen 9 procent.

Flest kvinnor röker i Halland och Värmland (13 procent) och färst i Uppsala (8 procent). Flesta rökande män hittar man i Örebro län (12 procent), medan männen i Västerbotten röker minst av alla – bara fem procent tänder ett bloss där.

Män röker i mindre utsträckning än kvinnor men skillnaderna blir mindre och mindre.

De senaste tio åren har andelen rökare i Sverige minskat med en tredjedel, visar Folkhälsomyndighetens länsstatistik.

– Det är oerhört glädjande. Särskilt eftersom rökning är förknippat med så många hälsorisker, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Läs också: Unga ambassadörer mot rökning

Statistiken bygger på svar från de tio senaste nationella fokhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år.

Allra mest har andelen rökare (både män och kvinnor) minskat i Uppsala län där bara sju procent uppger att de röker dagligen, enligt den senaste enkäten. Även Västerbotten ligger på den låga nivån.

Mest röks det på Gotland. Där uppger tolv procent att de röker dagligen.

10 procent av svenskarna uppger att de röker varje dag.

– Ju högre medelålder vi får i befolkningen desto större roll spelar våra levnadsvanor för folkhälsan. Rökning och ohälsosamma matvanor är de levnadsvanor som innebär störst risker för hälsan så därför finns det enormt stora fördelar med att andelen rökare går ner, säger Sofia Ljungdahl.

Totalt sett uppger 10 procent av befolkningen att de röker dagligen.

– Tidigare har kvinnor rökt mer än män, men deras andel har sjunkit snabbare så nu ligger könen nästan på samma nivå, säger Sofia Ljungdahl.

Går minskningen tillräckligt snabbt?

– Jag har svårt att se att det skulle kunna gå så mycket fortare än det gör. De insatser man gjort från statens sida och även regionalt och lokalt har haft effekt. Men vi får inte luta oss tillbaka utan måste fortsätta att jobba för att minska rökningen, säger Sofia Ljungdahl.

Läs också: "Stoppa rökning på allmän plats"

Rökning förbjuden.

Mer läsning

Annons