Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten i Västmanland minskar för sjätte månaden i rad

Arbetslösheten fortsätter att minska i Västmanland. Efter att ha sjunkit varje månad i ett halvår var arbetslösheten sista januari 9,5 procent sett till länet som helhet.

Annons

En arbetslöshet på 9,5 procent motsvarar 12 151 västmanlänningar.

Skillnaden i arbetslöshet är dock stor mellan länets kommuner: högst är den i Fagersta (13,6 procent) och lägst i Hallstahammar med 8,1 procent.

Ungdomsarbetslösheten minskade från 16,2 procent av arbetskraften i januari 2016, till 14,7 procent i januari 2017, en minskning med 238 personer. Antalet öppet arbetslösa minskade med 372 personer samtidigt som antalet arbetssökande i program med aktivitetsstöd ökade med 176 personer visar januarisammanställningen från Arbetsförmedlingen.

Tudelningen på arbetsmarknaden består – arbetslösheten för inrikes födda sjunker samtidigt som den ökar för utrikes födda. Och antalet arbetslösa med längre tid utan jobb blir alltfler.

Två stora delgrupper utgörs av utrikesfödda (12 procents ökning) och förgymnasialt utbildade (6 procents ökning). Den grupp som varit arbetslösa mer än 12 månader har ökat med 3 procent, jämfört med samma månad föregående år, och uppgick i slutet av januari till 5 203 personer.

– Då andelen personer med längre arbetslöshetstider ökar krävs därför fortsatt matchning, utbildningsinsatser, förstärkta arbetsgivarkontakter och samverkan för att öka tempot ut på arbetsmarknaden säger Kauko Leppälä, chef för arbetsförmedlingen i Västerås, i ett pressmeddelande.

– Ett exempel på detta är rekryteringsmässan 16 februari på Aros Congress Center i Västerås. Det är ett bevis på partnerskapet i regionen mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna, vilket gynnar arbetsmarknaden med arbetsgivarna i fokus,

Mer läsning

Annons