Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbogaborna bäst på att använda bilbälte i Västmanland – Suraborna sämst

97 procent av alla bilister i Arboga använder bilbälte. I Surahammar är andelen bältade bara 85 procent.

Annons

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, har skickat ut obseravtörer i trafiken och deras rapport över bilbältesanvändningen i Västmanland visar på mycket skiftande efterlevnad av bilbältetvånget.

Arbogaborna är bäst i Västmanlands län, tätt följda av Salaborna och därefter Köpingsborna och Västeråsarna.I botten återfinns bilisterna i Surahammar, Skinnskatteberg och Hallstahammar.

Siffrorna från länets kommuner placerar Arboga i topp med 97 procent av bilisterna som använder bälte. Här är hela listan:

Arboga – 97 %

Sala – 96 %

Köping – 95 %

Västerås – 95 %

Kungsör 94 %

Fagersta – 93 %

Norberg – 93 %

Hallstahammar – 92 %

Skinnskatteberg – 91 %

Surahammar – 85 %

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i länet, i Arboga använder 97 procent bältet jämfört med endast 85 procent i Surahammar. Om inte polisen kan öka sin övervakning i de kommuner där bältesanvändningen är som lägst skulle vi behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser de närmsta åren, säger Maria Zetterberg Moberg, verksamhetschef på NTF Västmanland, i ett pressmeddelande.

För att kunna nå Trafikverkets mål med högst 220 personer dödade i trafiken 2020 borde bältesanvändningen, enligt Trafikverkets analysgrupp, ligga på 97–98 procent i dag.

– De lokala resultaten från NTF:s bältesundersökning 2016 som bygger på observationer från länets samtliga kommuner, visar att det i Västmanland endast är Arboga kommun som uppfyller det kravet. De flesta kommuner i länet ligger runt 94 procents användning men i två kommuner saknar fortfarande var tionde förare eller mer bälte, konstaterar Maria Zetterberg.

Mer läsning

Annons