Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artificiell intelligens ska dirigera ambulanser i Västmanland – första projektet i sitt slag

Det blir det första projektet i världen i sitt slag, rapporterar P4 Uppland.

Annons
OBS: Bilden är ett montage. Foto: AP/TT

I två år ska ett nytt dataprogram testas på Sjukvårdens larmcentral, enligt P4 Uppland. Tanken är att undersöka om programmet kan hjälpa till att bedöma vilken vård den som ringer till 112 kan behöva.

- Det handlar om att få patienten till rätt vårdnivå så fort som möjligt, både för patientens egen skull och för att vi ska använda våra resurser så effektivt som möjligt, säger Hans Blomberg, medicinskt ansvarig läkare vid larmcentralen till P4 Uppland.

När det ringer till larmcentralen kommer sjuksköterskan som svarar direkt att föra in uppgifter i programmet som datorn sedan behandlar. Med hjälp av tidigare insamlad data ska den artificiella intelligensen sedan räkna ut vilka insatser det är troligast att personen behöver.

Datorprogrammets erfarenhet kommer att växa med tiden ju mer information som tillförs, vilket ska bidra till att mer exakta bedömningar, är förhoppningen. Projektet är fortfarande i provstadiet och datorn kommer inte att fatta några egna beslut i vårdärendena.

- Den ska ge en riskbedömning för olika utfall. Vad är sannolikheten att en patient blir inkörd med blåsljus till sjukhus, att patienten blir inlagd till slutenvård, att den avlider i slutändan? Det gäller att människan tar de här faktan och omvandlar de till ett beslut. Det kan ännu ingen maskin göra ännu. Tyvärr, säger projektledare Douglas Spangler till P4 Uppland.

Från sjukvårdens larmcentral i Uppsala dirigeras även ambulanserna i Västmanland. Nu blir larmcentralen den första världen att prova artificiell intelligens på det här sättet.

Foto: Johan Nilsson / TT

Mer läsning

Annons