Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsavgiften höjs – men inte lika mycket

I tisdags fattade Kammarkollegiet beslut om en rejäl höjning av begravningsavgiften. Under fredagen sänktes avgiften – det första beslutet hade fattats på felaktiga uppgifter.

Annons

Den nya avgiften hamnar på 0,246 procent per beskattningsbar hundralapp – alltså 24 kronor och 60 öre per 10 000 kronor i lön. En inkomsttagare som tjänar 30 000 kronor i månaden ska alltså betala 73,8 kronor i begravningsavgift.

Den gamla höjningen skulle ha blivit 0,296 procent men Kammarkollegiet fick krypa krypa till korset sedan Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala slagit larm – de hade anat ugglor i mossen sedan de börjat jämföra höjningen med de prognoser över hur hög begravningsavgiften borde bli som Svenska kyrkan själv räknat fram.

– Alla prognoser om den enhetliga begravningsavgiften har pekat på en avgift omkring 0,24 procent. Någon borde ha frågat varför och tagit reda på vad skillnaden berodde på. Men den frågan ställdes uppenbart aldrig. Den stora skillnaden mellan prognosen och Kammarkollegiets första beslut borde ha fått varningsklockorna att ringa högt och ljudligt, säger Jörgen Eklund, ordförande i kyrkorådet i Västerås pastorat, i ett pressmeddelande.

Fram tills i dag har begravningsavgifterna varierat kraftigt inom landet. 2013 beslutade riksdagen om en enhetlig begravningsavgift. Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018.

För 2017 är begravningsavgiften alltså 0,246 procent per beskattningsbar hundralapp. För en person som tjänar 300 000 kronor om året (25 000 kronor per månad) blir avgiften 693 kr per år, eller knappt 58 kr per månad.

I Västmanland höjs avgiften som mest i Västerås där dagens avgift är på 0,14 procent. Invånarna i Arboga som i år betalade 0,420 procent av sin inkomst åtnjuter den största sänkningen.

Den nya avgiften kommer att gälla i hela landet, förutom i Stockholm och Tranås, där kommunerna traditionellt ansvarat för begravningar och inte Svenska kyrkan.

– Landets största kommun, med största skattekraften och låg begravningsavgift, bidrar inte till utjämningen. Det är fel, anser Jörgen Eklund.

Jörgen Eklund (S) berättar att det kommer att kostar ungefär lika mycket att begravas i Västerås även nästa år. Överskottet från västeråsarnas avgift kommer därför att gå till att sänka begravningsavgiften på ställen där den är hög i dag.

– Det goda syftet med solidarisk utjämning kan i verkligheten leda till ökade klyftor. Den regeringen och riksdagen måste se till att Stockholm och Tranås blir med i systemet.

Begravningsverksamheten är ett samhällsuppdrag som staten har gett Svenska kyrkans församlingar över hela landet. Stockholms och Tranås kommuner är som sagt undantagna. Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Avgiften betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst.

Som huvudman har Svenska kyrkan skyldighet att se till att det finns allmänna begravningsplatser för alla som för folkbokförda inom huvudmannens förvaltningsområde. Begravningsavgiften bekostar bland annat rätt till gravplats i 25 år, kremering och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler. I uppdraget ingår även att tillhandahålla särskilda gravplatser för alla som inte tillhör något kristet trossamfund.

Begravningsavgiften finansierar även krematorier, lokal för begravningsceremoni och allmän skötsel av kyrkogårdarna. Den går också till lön för personal inom kyrkogårdsförvaltningen.

Fakta Begravningsavgifter i Västmanland 2016

Köpings pastorat 0,250 procent

Arbogabygdens församling 0,420 procent

Kungsörs församling 0,300 procent

Västanfors-Västervåla församling 0,280 procent

Norberg-Karbennings församling 0,330 procent

Skinnskatteberg med Hed och Gunilbo församling 0,310 procent

Kumla pastorat 0,211 procent

Sala-Norrby-Möklinta pastorat 0,210 procent

Västerfärnebo-Fläckebo församling 0,370 procent

Hallstahammar-Kolbäcksförsamling 0,250 procent

Sura-Ramnäs församling 0,210 procent

Västerås pastorat 0,140 procent

Källa: kammarkollegiet

Sammanställt av Jörgen Eklund

Mer läsning

Annons