Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilkörningen fortsätter att öka i Västmanland

I en ranking över bilisternas klimatpåverkan hamnar Västmanland bland de tio bästa i Sverige.

Annons
Miljöbil. Foto: Joakim Ståhl / SvD

Företaget Cirkle K presenterar Årets Billän 2017 för sjätte året i rad. I rankingen ingår andelen nyregistrerade miljöbilar, bilarnas bränsleförbrukning samt hur långa sträckor som körs i genomsnitt.

– Vår undersökning tyder på att bilisterna idag kör längre men att de tankar bättre och mer effektiva drivmedel. Att bilisternas körsträckor blir längre är en utmaning, men att bränsleförbrukningen minskar visar på att bilisterna har stora möjligheter att göra klimatsmarta val redan idag. Vi har under de senaste åren drivit på omställningen mot mer hållbart innehåll i våra drivmedel och idag är mer än var femte liter som Circle K säljer förnybar, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att bilisterna i Västmanland ökade sin bilkörning under 2016. Det kördes i genomsnitt 747 mil i länet vilket var 4,7 mil mer än året innan. Man använde i genomsnitt 863 liter bensin och diesel i Västmanland under 2016. I hela Sverige låg samma siffror på 896 liter.

Mellan januari och september förra året var 13,3 procent av de nyregistrerade bilarna i Västmanland miljöbilar, vilket kan jämföras med Stockholm där andelen låg på 20,9 procent eller hela riket där andelen låg på 16,5 för samma siffror.

Sammanslaget gör detta att Västmanland hamnar på plats åtta på listan över de län med minst klimatpåverkan i Cirkle K:s undersökning.

Årets Billän 2017 – topp tio

1. Östergötland

2. Stockholm

3. Västra Götaland

4. Södermanland

5. Gotland

6. Halland

7. Uppsala

8. Västmanland

9. Norrbotten

10. Kronoberg.

Annons