Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodtrycket stiger i Västmanland – mer än var femte person drabbad

Allt fler västmanlänningar har högt blodtryck. Enligt Hjärtrapporten 2016 drabbas 22 procent, mer än var femte person, i länet.

Annons

Det är en lite högre siffra än den för hela Sverige, där 1 av 5 drabbas. I åldergruppen 65–84 år har 48 procent högt blodtryck i riket, vilken är en markant ökning från 2004, då 39 procent var drabbade.

Högt blodtryck kan orsaka mer allvarliga tillstånd främst hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke och till slut död.

Högt blodtryck tillsammans med diagnoser som diabetes, övervikt, fetma och rökning ökar även risken för hjärtkärlsjukdom.

1,8 miljoner människor i Sverige lever redan med hjärt-kärlsjukdom och det är vår vanligaste dödsorsak.

– Hjärtrapporten visar att vi står inför nya utmaningar när riskfaktorer som högt blodtryck ökar. Hjärtsjukdomarna ändrar karaktär och det behövs ny forskning för att hänga med i utvecklingen och ge fler människor ett längre och friskare liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Hjärtrapportens syfte är att ge en bild av den senaste forskningen kring hjärthälsa i Sverige och publiceras 2016 för tionde året i rad.

Annons