Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggeriets vd vädjar: "Pantar du så diskar vi"

Har du köpt en back med läsk i sommar? Tog du med backen till sommarstugan? Står flaskorna fortfarande kvar där (fast tomma)? Nu vädjar Cecilia Giertta, vd för Sveriges Bryggerier, alla före detta semesterfirare att panta: "Då slipper vi tillverka nya flaskor, och kan därmed spara på miljön".

Annons

Cecilia Giertta berättar att Sveriges system med röda och blåa backar är unikt, och att en returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas. Dock har dessa minskat i antal under de senaste åren, från 220 miljoner 33cl-flaskor i retursystemet år 2012 till 100 miljoner flaskor i retursystemet i dag. Detta beror bland annat på att efterfrågan har minskat hos konsumenterna.

Missa inte: [+] TV: Rickard drink har ofta ekologisk twist

Men nu har den nedåtgående trenden vänt och intresset för returglas har åter ökat. Enligt Cecilia Giertta behöver bryggerinäringen nu få tillbaka minst tre miljoner 33 cl-flaskor – snabbt. Hennes förhoppning är att vi svenskar förvarar ett antal i källaren och sommarstugan.

– Vi tror att många av dessa tomflaskor och backar finns på landet eller i källare, och därför riktar vi en vädjan till ägarna av dessa backar och flaskor; panta dem så vi kan diska dem och använda dem igen.

Läs också: Rusning efter lokal äppelmust

Mer läsning

Annons