Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuk patient fick för få behandlingar – sjukvården anmäler sig själv

Landstinget Västmanland har gjort en så kallad Lex Maria-anmälan mot sin egen behandling av en cancersjuk patient.

Annons

Onkologimottagningen på Västerås sjukhus.

Patienten hade inte fått rekommenderat antal behandlingar med cellgift och nu vill landstinget att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska utreda om några fel har begåtts eller inte.

Den ansvarige läkaren ansåg att det var osäkert om patienten skulle orka fullfölja behandlingen med cytostatika på grund av tidigare kraftiga biverkningar samt att patienten mådde psykiskt dåligt.

Cancerbehandlingen avslutades därför i förtid av läkaren som dock inte konsulterade regionansvarig onkolog, vilket ska ske enligt rutinerna. Inte heller diskuterades beslutet med patienten.

Misstaget, som landstinget själv betecknar beslutet om förkortad cancervård i ett pressmeddelande, upptäcktes i samband med att patienten fått ett återfall och fick fortsatt vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Västmanlands sjukhus i Västerås.

IVO ska nu avgöra om läkaren begått ett fel eller inte

Lex Maria innebär att all sjukvårdspersonal har en skyldighet att rapportera allvarliga fel och misstag inom vården eller risk för allvarlig vårdskada. Syftet med en Lex Maria-anmälan är att förbättra sjukvården genom den utredning som görs och att Inspektionen för vård och omsorg gör en opartisk bedömning av händelsen.

Utredningen gör att vården kan lära av misstag som sker så att de inte upprepas samt att de drabbade patienterna och deras närstående får klarhet i vad som faktiskt har inträffat.

Mer läsning

Annons