Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefredaktörerna: Det stora tandlotteriet – en unik satsning på undersökande journalistik

Artikel 2 av 6
Granskning: Tandvården i Sverige
Visa alla artiklar

Gränsen mellan två kommuner avgör om du får gå tandlös eller inte.
Mittmedias nya grävsatsning Granskningsgruppen har tagit fram hittills okända siffror för hela Sverige – uppgifter som visar att var du bor avgör om du får behålla tänderna.

Annons

Karin Näslund, Sundsvalls Tidning, Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland , Carl-Johan Bergman, DT, Anna Gullberg, Gefle Dagblad, Anders Ingvarsson, Hälsingetidningar, Hans Lindeberg, Östersunds-Posten, Anders Nilsson, NA, Daniel Nordström, VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten,  Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda, Helena Nyman, Arbetarbladet och Lisa Pehrsdotter, Dala-Demokraten.

Rätten till ett leende betyder mycket, men gäller långt ifrån alla. Det mycket stora arbete med databasjournalistik som reportern Linda Hedenljung gjort, där vi kört register mot varandra och tagit ut unika siffror från alla Sveriges kommuner, ligger till grund för hela granskningen.

Våra reportrar har träffat förtvivlade människor som känner sig som andra klassens medborgare. Deras berörande berättelser, tillsammans med den starka statistiken som tydligt visar hur stora skillnaderna är i landet, avslöjar en orättvis och ojämlik vård.

Undersökande journalistik är viktigare än någonsin i en värld där åsiktsbubblor, trumpism, fake news och alternativa medier det senaste året dominerat debatten. Därför har vi bildat Granskningsgruppen, där vi förenar krafterna från samtliga redaktioner inom Mittmedia.

Vår målsättning är att göra fler angelägna granskningar med stort genomslag, och titta på frågor som berör både lokalt och i hela landet. 25 undersökande reportrar från alla våra tidningar, under ledning av nyhetschef Jacob Hilding och Henrik Nyblad, jobbar ihop i grävprojekt. För att samla våra resurser, jobba smartare och ta större grepp. Vi törs påstå att det är en unik satsning att så många som 28 lokala tidningar arbetar tillsammans så här.

Redan innan vi hade publicerat den första artikeln i Det stora tandlotteriet så har vi mötts av stor respons av våra läsare. Det är många som anser att dagens tandvårdssystem är bristfälligt, dyrt och orättvist.

Vi har träffat människor som saknar tänder, och som skäms. Skäms för hur deras munnar ser ut, och hur de bemöts för att de har dålig tandhälsa. Var i landet de bor avgör på ett svårbegripligt sätt hur mycket hjälp de kan få. Systemet upplevs orättvist och godtyckligt.

Med Granskningsgruppen hoppas vi kunna fortsätta leverera djupgående, läsvärd undersökande journalistik till er. Vi ser gärna att du hör av oss till med förslag på vad vi ska titta på härnäst. Flera granskningar är på gång.

Läs alla publicerade delar i Det stora tandlotteriet här:

Unik granskning: Din hemkommun avgör om du får behålla tänderna

Han har inte råd med tandvård – ser fram mot att bli helt tandlös

35-åriga Vendela har inte råd med tandvård: "Min mun kollapsar"

Så många tänder dras i din kommun – här är hela listan

Här har man minst antal tänder kvar

Det stora tandlotteriet : Så togs statistiken fram

Här har du störst chans att få en utdragen tand ersatt med en krona

Klinikchefen: "Jag minns att de vi hjälpte var oerhört tacksamma"

Daniel Nordström, VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda.

Anders Ingvarsson, Hälsingetidningar

Anders Nilsson, NA

Anna Gullberg, Gefle Dagblad

Carl-Johan Bergman, DT

Hans Lindeberg, Östersunds-Posten

Helena Nyman, Arbetarbladet

Karin Näslund, Sundsvalls Tidning, Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland

Lisa Pehrsdotter, Dala-Demokraten

Annons