Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför brinner det i hemmet

De flesta Västmanlänningar tror att det är levande ljus som är den största orsaken till bränder i hemmet, men så är inte fallet.

Annons

Färre än var tionde västmanlänning känner till vad som är största brandfaran i svenskarnas bostäder. 74 procent av de tillfrågade västmanlänningarna trodde att levande ljus orsakar flest bränder.

Men det är brand i kökspisar som orsakar flest bränder. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Brandskyddsföreningen.

– Undersökningen visar att alltför få svenskar känner till riskerna med spisbränder. Glömda köksspisar är den vanligaste brandorsaken hemma hos folk och tyvärr är det en ökande trend, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Under 2015 ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder i Sverige. Av dem orsakades 1250 av att man glömt att stänga av köksspisen, medan levande ljus endast stod för 147 bränder. Även under december, då många tänder levande ljus, var antalet spisbränder nästan dubbelt så högt.

– De flesta av oss har glömt spisen på någon gång. Därför rekommenderar Brandskyddsföreningen att man skaffar en spisvakt. Lite förenklat är det en apparat som stänger av spisen innan det börjar brinna, säger Cecilia Uneram.

Undersökningen genomfördes av Sifo 6–19 december 2016. Drygt 2 000 svenskar, varav 100 västmanlänningar, svarade på frågan med följande resultat:

Resultat i Västmanland (riket):

Levande ljus: 74 procent (74 procent)

Mobilladdare: 11 procent (10 procent)

Köksspisar: 5 procent (6 procent)

Anlagda bränder: 3 procent (5 procent)

Tv-apparater: 2 procent (2 procent)

Öppna spisar: 1 procent (0 procent)

Tveksam, vet ej: 3 procent (2 procent)

Brandskyddsföreningens bästa tips för en brandfri jul:

Kom ihåg att stänga av spisen. Lämna inte levande ljus oövervakade. Se till att ha fungerande brandvarnare uppmonterade. Se till att ha brandfilt och brandsläckare hemma.

Mer läsning

Annons