Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta väljer kremering för sina avlidna

De flesta av alla som har dött i Västmanland de senaste åren har blivit kremerade. Det visar siffror från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF) som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Annons

Många kommer att besöka minneslundar och kyrkogårdar i helgen för att tända ljus.

I helgen den 4-5 november är det Allahelgonahelgen och många kommer att besöka landets kyrkogårdar och minneslundar för att tända ljus och hedra sina nära och kära som har gått bort.

För 80 år sedan hölls jordbegravning för 95 procent av alla avlida i Sverige. Sedan dess har kremering blivit allt vanligare och i dag kremeras närmare 80 procent av alla avlidna.

I Västmanland finns två orter med krematorium - Västerås och Fagersta. Under 2016 kremerades 89,3 procent av alla avlidna församlings- och samfällighetsbor i Västerås och i Fagersta kremerades 85,4 procent av alla avlidna.

Krönika: Tid att möta sorg, saknad och minnen

Snittet för hela landet ligger på 81 procent, men varierar mycket mellan enskilda krematorier, från närmare 100 procent i Varberg till knappt 50 procent i Gällivare, enligt SKKF.

– I Norrland är det ganska långt att åka till krematorierna, så man har kanske inte den traditionen. Det har mycket med tradition att göra vad man väljer, säger Katarina Ahlman, kanslichef på SKKF, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons