Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstol ger klartecken till lodjursjakt i Västmanland – två djur får skjutas

Det rör sig om licensjakt på lodjur – sammanlagt får 31 lodjur skjutas i sju län, däribland Västmanland.

Annons

Det är förvaltningsrätten i Luleå som avslagit de överklaganden som kommit in mot de beslut om att tillåta licensjakt på lodjur som länsstyrelserna i Västmanland, Örebro, Uppsala, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborg och Värmland fattat.

Just nu gäller att licensjakten på de 31 lodjuren får inledas som planerat den 1 mars, skriver P4 Radio Västmanland.

Läs också: Strid om lodjuren i länet

Läs också: Så många lodjur får skjutas i Västmanland

Beslutet från förvaltningsrätten kan dock överklagas till kammarrätten i Sundsvall. Svenska Rovdjursföreningen hade överklagat beslutet från länsstyrelserna med kravet att jakten skulle stoppas. Rovdjursföreningen anser inte – till skillnad från de sju inblandade länsstyrelserna – att lodjursstammen är så stor, stabil och stark att den skulle klara av minskas med 31 djur, om alla skulle skjutas under jakten.

– Finns det färre lodjur så är risken för angrepp på får mindre och nu ser vi att vi har fler angrepp 2016 än vad vi hade 2014 och 2015, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen, till P4.

Läs också: Lodjur som fällt hjortar får skjutas

Vid den senaste lodjursinventeringen i fjol fanns fem och en halv familjegrupp lodjur i Västmanland enligt länsstyrelsens beräkning, vilket motsvarar omkring 30–35 individer. Enligt länsstyrelsens regionala förvaltningsplan ska det finnas 4–5 familjegrupper med lodjur för att uppnå en korrekt balans mellan vilt och bytesdjur.

Annons