Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra deppig i dag? Anledningen är bara ett pr-trick

På måndagen, i dag, inträffar årets deppigaste dag enligt britten Cliff Arnall.

Annons

Kanske har du under måndagen hört uttrycket "blue monday" i fikarummet och undrat vad det är för nåt?

Uttrycket skapades av britten och psykologientusiasten Cliff Arnall, som 2005 fick betalt av en resefirma att komma fram till vilken dag på året som kunde kallas den deppigaste. Företaget skulle i sin tur använda det i en reklamkampanj.

Cliff Arnall hittade på en formula där han tittade på faktorer som väder, skulder, lön, tidrymd från jul, tid sedan löften att sluta med något gavs, motivationsnivåer och behov att agera. Och kom fram till att den tredje måndagen i januari var en "blue monday", i alla fall på norra halvklotet.

Forskare har sedan dess kallats hans slutsatser för pseudovetenskap och även Cliff Arnall har sagt att hans teori inte bör tas på så stort allvar.

Med det sagt, det ligger någonting i att livet är lite extra jobbigt när man är pank efter julen, inte lyckats sluta med socker och /eller cigaretter som man lovade sig själv vid nyår och utanför fönstret är det bara grått.

Fast sådana dagar inträffar ju oftare än en dag om året för de flesta.

Cliff Arnall har även utsett årets lyckligaste dag, vilket också varierar lite, men inträffar någon gång runt midsommar.

Läs även plusmaterial: Januari är en tuff månad för de som flyttar isär – många skilsmässor och få bostäder

Läs även plusmaterial: Så överlever du fattiga januari

Mer läsning

Annons