Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelinfluensan härjar – tamfåglar måste hållas inomhus i Västmanland

Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på höns och myskankor i två små besättningar i Ängelholm och Trosa. Därför måste alla slags tamfåglar tills vidare hållas inomhus – restriktionen gäller även Västmanland.

Annons

Den aktuella typen av fågelinfluensavirus cirkulerar hos både vilda fåglar och fjäderfä i Europa och i Sverige, men har aldrig smittat till människa, enligt Länsstyrelsen i Västmanland.

Sedan i november har en värphönsbesättning i Skåne och två mindre hobbybesättningar på Utö respektive Muskö smittats av fågelinfluensa – och nu dessutom två nya fall i Ängelholm och Trosa. Dessutom har prover från ett 20-tal vilda fåglar på olika platser i landet visat på fågelinfluensavirus.

På tisdagseftermiddagen gick Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, ut med bekräftelsen att de döda svanar som påträffades i centrala Stockholm förra veckan hade fågelinfluensa. . Det är samma typ av fågelinfluensa, H5N8, som tidigare påvisats på ett 20-tal vilda fåglar, i några hobbybesättningar och en värphönsbesättning i Skåne.

– De nya fallen av fågelinfluensa på svanar i centrala Stockholm understryker ännu en gång att detta är en allvarlig sjukdom för fåglar, och som dessutom kan drabba många olika arter. Sjukdomen är vitt spridd hos vilda fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot vilda fåglar, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA.

– Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela landet på grund av fågelinfluensa och det innebär att alla som har fjäderfä ska hålla dem inomhus, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: 11 frågor och svar om fågelinfluensa

Restriktionerna för tamfåglar, som måste hållas inomhus, har tillkommit för att skydda tamfåglar från kontakt med vilda fåglar som skulle kunna bära på fågelinfluensavirus, uppger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.

– På senare tid har flera hobbyhönsbesättningar drabbats av fågelinfluensa. Detta innebär lidande, sjukdom och död för drabbade fåglar vilket understryker vilken risk kontakter med vilda fåglar är. Det är därför mycket viktigt att skydda sina tamfjäderfän mot vilda fåglar, säger Karl Ståhl.

Mer läsning

Annons