Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldern på Sockenstugan förändras efter besiktning

Den utdragna historien om Sockenstugan har fått nya uppgifter som påverkar byggnadens värde. Den gamla stugan från 1600-talet visar sig i själva verket vara från 1800-talet.

Annons
Sockenstugan i Västanfors.

 Västanfors hembygdsförening är intresserade av att ta över Sockenstugan, som står på Västervåla församlings mark. Föreningen bad Västmanlands läns museum om råd. En utredning om Sockenstugans verkliga ålder har nu kommit fram.

– I efterhand är det självklart bra att vi tog hjälp med besiktningen, säger Malin Andersson, verksamhetsledare på Västanfors Hembygdsgård.

Enligt 1976 års prästgårdsinventering är det år 1668 som gäller som byggår för sockenstugan. Men den nya besiktningen av stugan visar annat. Uppgifterna visar att stugan med största sannolikhet är från 1800-talet, men att det kan finnas rester från 1600-talet, dock ytterst få delar. Besiktningen visar också att stugan kraftigt byggdes om i och med flytten år 1939.

I utredningen framgår att byggnaden är i dåligt tekniskt skick. Utredningen säger att en renovering på plats är möjlig och önskvärd för byggnadens fortlevnad, men att det däremot skulle bli svårt att flytta den.

– Trots uppgifterna kommer vi förmodligen stå fast vid att vi vill ha stugan, förutsatt att vi får hjälp rent ekonomiskt med flytten. Om det är möjligt, säger Malin Andersson.

Mer läsning

Annons