Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfaskolan samlade pengar till behövande

I fredags hade Alfaskolan sin traditionella loppis, som alltid i samband med FN-dagen. ”Det är för att vi ska tänka på andra”, säger Eva Åkerberg, lärare på skolan.

Annons
Pengarna från Alfaskolans traditionella loppis gick i år till Världens barn. Tidigare har insamlingarna gått till bland annat Läkarmissionen och till ett samarbete med lärarförbundet i Zimbabwe.

Alfaskolans skolgård var i fredags full av barn, elever, lärare och inte minst gamla saker som de unga hjälpt till att samla in.

– Det är hela skolan, från förskoleklass till sexan, som är med. Så det är cirka 300 barn, säger Eva Åkerberg, en av de delaktiga lärarna.

Loppisen, berättar hon, har minst tio år bakom sig och dess välgörande inriktning alltid funnits där.

– Den har alltid varit på FN-dagen. Det är för att vi ska tänka på andra, och att vi kan göra något för de som har det sämre.

Men det är även ett tillfälle för Alfaskolans barn att öva sig i att hantera pengar och ta ansvar.

– De får träna sig i att sälja, ta emot pengar, växla och ge tillbaka. De får känna ansvar, säger Eva Åkerberg.

En av de deltagande eleverna var Julia Zoltek. Att vara med och sälja är roligt, tycker hon. Men också att pengarna går till något bra.

– Jag tycker att det är bra att det vi säljer går till Världens barn, och att vi inte behåller pengarna själva. Det känns bra att hjälpa till, säger hon.

Eleven Hussein El Hasha var också positiv.

– Det är kul att det går till barn som behöver det. Först behöver de mat och rent vatten, och sedan ska de få gå i skolan, säger han.

Detta är Världens barn

Riksinsamlingen Världens barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 22 organisationer.

Bland dessa finns Lions, Plan Sverige, Rädda barnen, SOS-Barnbyar, Svenska kyrkan och Svenska Röda korset och Unicef Sverige och Vi skogen. Det hela omfattar runt 45 000 frivilliga.

Världens barns arbete fokuserar på tre huvudområden: varaktiga internationella humanitära insatser med starkt barnfokus, snabb respons med insamlingar i radio och TV vid internationella katastrofer samt insatser för funktionshindrade i Sverige.

Källa

: Världens barn

Mer läsning

Annons