Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre hemlösa behöver sova ute

Det är allt färre uteliggare som bor på gatorna. Men samtidigt bor allt fler i akuta boendelösningar. Det visar en färsk kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

Annons

Socialstyrelsen har kartlagt hemlösheten och utestängningen från bostadsmarknaden under 2011. Den visar att det finns 17 personer i Fagersta, sju personer i Skinnskatteberg och sex personer i Norberg som är hemlösa på olika sätt.

Men det finns ingen som sover utomhus, bor i akutboende, härbärge eller skyddat boende. Istället bor de hemlösa i Avesta på institution, eget ordnat kortsiktigt boende, eller i ett långsiktigt tillsynsboende som kommunen ordnat.

Ökat under åren

Enligt Socialstyrelsen har utestängningen från bostadsmarknaden i Sverige ökat sedan den förra mätningen under 2005.

Det finns ungefär 34 000 personer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden idag. Det är cirka 280 personer som helt saknar någonstans att bo.

Hemlösheten finns i alla län och i 288 av landets 290 kommuner. De allra flesta hemlösa finns i storstäderna.

Flest hemlösa män

Männen är i majoritet av de hemlösa, men antalet kvinnor har ökat.

Antalet utrikesfödda personer är överrepresenterade i statistiken och deras situation verkar ha försämrats sedan förra mätningen.

De insamlade uppgifterna undersökningen bygger på kommer från en rad myndigheter, institutioner och frivilligorganisationer.

Mer läsning

Annons