Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt svårare att nå ut till yngre

Ingen vill ta över och själva orkar de inte en mandatperiod till. Kristdemokraterna ser därför bara ett alternativ: att lämna den lokala politiken.

Annons
”Med fler medlemmar i 40-50-årsåldern kunde            vi skrivit fler insändare och motioner, och kampanjat mer – med dörrknackning och flygbladsutdelning, säger Nils-Rune Lundén (till höger).

Att inte ställa upp i det kommande valet till fullmäktige var på tal redan i höstas, under Kristdemokraternas medlemsmöte i Fagersta.

– Ska vi ställa upp i valet så ska vi orka köra hela mandatperioden, om vi blir valda, säger Nils-Rune Lundén, partiets ordförande i Fagersta och fortsätter:

– Men vi kan inte sitta till dödsdagar.

Viljan att sätta upp sitt namn på valsedeln till kommunfullmäktige var dock svalt hos de övriga partimedlemmarna. 

– De accepterade läget, men det var ingen som var beredd att ta över, säger Nils-Rune Lundén.

Själv är han 75 år i år, partikollegan och vice ordföranden Jarmo Vuorinen 78, och Bertil Sandberg, som också sitter i styrelsen, är 71 år.

– Vi har försökt att förnya partiet, och frågat om folk kan tänka sig att vara valbara till hösten. De flesta säger blankt nej, säger Jarmo Vuorinen.

– Alla vill ha, men ingen vill göra något för det, säger han.

Kristdemokraterna har haft svårt att hitta nya, aktiva medlemmar, som gärna är i 40-årsåldern.

– Att vara aktiv innebär att lägga så mycket tid på möten i kommunstyrelsen, fullmäktige och så vidare, säger Jarmo Vuorinen och fortsätter:

– Det här vet folk, och man vill inte engagera sig. Sedan ska man som förälder kanske skjutsa barn hit och dit. Då har man inte tid med sammanträden.

Ett minskat politiskt intresse spelar också in, inte minst hos de yngre, tror Jarmo Vuorinen.

– Ointresset märks hela tiden. Och saker och ting ska hända direkt. Om ett beslut ska diskuteras och det sedan tar några månader, då tröttnar man direkt, säger Jarmo Vuorinen.

Partiet har letat nya aspiranter i de egna leden, i partiets ungdomsförbund KDU, som finns på distriktsnivå.

– Vi har velat ha deras hjälp att prata med och värva andra yngre, säger Nils-Rune Lundén.

– Om jag kommer till skolan och pratar politik så tas jag inte på allvar av eleverna. Vi pratar inte samma språk, säger Jarmo Vuorinen.

Den sittande styrelsen avgår i höst, och eftersom nya ersättare saknas försvinner Kristdemokraterna som en röst i den lokala politiken.

Carina Sándor (FPL), Skinnskatteberg:– Inte det minsta. Vi har 23 namn på listan, så många har vi aldrig haft. Vi har många i åldern 40-50 år och medelåldern är ganska hög. Vi har ingen under 35 år på listan.
Fredrik Skog (V), Skinnskatteberg:– Vi har inte haft så stora problem, men det svårt att få med personer i åldern 20-55 år som är i yrkeslivet. Men vi har ökat medlemsantalet sedan förra valet, även bland unga.
Marino Wallsten (S), Fagersta:– Det krävdes en hel del arbete, och vi har pratat med många innan vi fick in tillräckligt med namn. Vi har fått med några yngre även om vi inte nått målet på 25 procent under 35 år.
Jan Johansson (M), Fagersta:– Vi har inte haft några problem, vi har 17 personer på listan. Hela bredden av åldrar och yrkeskategorier finns med och vi känner oss nöjda med det.
Marie-Louise Murray (FP), Norberg:– Vi har tappat en del namn och har åtta personer på listan. Det är jättesvårt att få folk som jobbar att engagera sig, och det är svårt att rekrytera yngre.
Kent Persson (V), Norberg:– Det gick lätt att få ihop en lista. Den är spännande med en del yngre personer som det ska bli jättekul att jobba ihop med. Och det är viktigt att de får hjälp av oss som är lite till åren.

Politisk aktivitet på nedgång

Lusten att vara politiskt aktiv har avtagit de senaste decennierna, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitet i Växjö.

– Det har varit en kontinuerlig minskning, som drabbar både partierna och dess ungdomspartier. År 1980 var det runt 70 000 aktiva, och 2011 var det nere i 38 012. Det har nästan halverats efter att kommunernas sammanslagning avslutades 1974.

Oviljan att offra för mycket tid och att samhället i dag erbjuder fler fritidsalternativ är starka orsaker, menar Magnus Hagevi.

– Det gör att den här typen av rörelser lättare hamnar i skuggan. Det gäller inte bara partier utan alla ideella organisationer.

Han tillägger även något han menar gäller hela västvärlden:

– Det är en starkare individualism i dag, och en svagare känsla av att tillhöra en större grupp. Det påverkar också viljan att engagera sig politiskt.

Mer läsning

Annons