Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda ambulans fick skyddsombud att slå larm

Utredningen visade att bilens antisladdsystem var annorlunda från vad personalen var van med.

Annons

Landstinget har fått in en begäran att en ambulans i Fagersta inte ska användas vid utryckning. Det är skyddsombudet som varnar för att personal menar att ambulansens köregenskaper är osäkra. 

Enligt den begäran som skyddsombudet gjort enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivaren bland annat utbilda och informera utryckningspersonal vid modellbyte och angående köregenskaper innan ambulansen tas i drift. Skyddsombudet efterlyser också kontinuerlig utbildning i halkkörning för personalen. 

Landstinget har svarat att signalerna tas på högsta allvar och att fordonet tagits ur tjänst samt lämnats för kontroll. Enligt landstingets svar har inga fel hittats. Medarbetare uppges dock ha fortsatt påpeka att körupplevelsen är annorlunda. När det kollats upp har det visat sig att en uppgraderad stabilitetskontroll gjorts på bilen. Bilens ESC-system, som bland annat innefattar antisladdfunktionen, har ändrats.

Landstinget svarar också att arbetsgivaren utbildat flera körinstruktörer de senaste åren och att man strävar efter att ha minst en körintruktör för varje ambulansstation. Vidare skriver landstinget att det vid ambulansinköp inte hör till vanligheten att leverantören informerar om uppgraderingar, något som inte skett i detta fall heller.

Mer läsning

Annons