Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet turister i Ängelsberg har fördubblats

Turismen kan både orsaka besvär för de boende men också vara ett lyft för företagare i området.

Annons

Hittills har inga fler jobb skapats men de befintliga företagen har fått en skjuts av turismen – som fördubblats i Ängelsberg från förra året.

– Vi märker ingen ökad sysselsättning ännu, däremot kan det bli en ökad omsättning för företagen. Sen vet vi ju inte hur det blir på sikt, säger Anette Eriksson, operativ chef för Tillväxtgruppen.

På besökscentrum i Ängelsberg märker man tydligt av den ökade turismen efter branden. Under juli fördubblades antalet besökare jämfört med året innan.

– Vi kan också se att besöksmålen får fler besökare. Bruket har fått ungefär 500 fler än förra året, trots vädret, säger Raija Edvinsson, enhetschef för turismen i Fagersta kommun.

I området finns två aktörer som erbjuder guidade turer, Svartådalens bygdeutveckling och Fågeltorpet.

– Det har varit mycket trafik i skogen sedan branden och vi kände att vi ville ta en annan position än som offer i det hela. Vi tar makten, plus att vi kan ta betalt, säger Helena Andrén Niemi vid Fågeltorpet, som ligger bara några hundra meter från brandområdet.

– Det man får tänka är att branden har hänt. Det är tråkigt men det har hänt. Då måste man göra det bästa som går av det. Vi vill ta vara på alla extra som kommer, företagare klarar sig inte utan kunder.

Mer läsning

Annons