Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apotekare från Syrien får praktik på Hjärtat

Hon tillhör en familj av läkare, apotekare och andra akademiker. Som praktikant på Apotek Hjärtat i Fagersta har Iman Rahal, 41, redan mycket goda kvalifikationer.

Annons

Apotek runt om i landet erbjuder tillsammans med Arbetsförmedlingen flera hundra nyanlända med utländsk apotekarlegitimation praktikplats – erfarenhet att jobba på ett svenskt apotek och samtidigt få språkträning.

Samtidigt hanterar Socialstyrelsen valideringen av deras apotekarlegitimation.

På Bergslagssjukhuset i Fagersta är apotekschef Liselott Linder mentor för syriska kollegan Iman Rahal.

Liselott Linder är apotekschef och också mentor för  syriska apotekaren Iman Rahal, som befinner sig i processen att även få svensk farmaceutlegitimation.

– Hela arbetslaget har stort utbyte av nyanlända farmaceuter. Tidigare hade vi en läkare som gjorde sin praktik här för att förbättra språket, säger Liselott Linder.

– Nu har vi Iman. Vi blir inte bara berikade av andra kulturer, utan har också jättestor nytta av hennes erfarenheter och språket. Iman Rahal tolkar åt kunder som pratar arabiska. Men hon får inte ge egen rådgivning förrän legitimeringen är klar.

– Hon bor här i Fagersta och skulle mycket väl kunna bli en av våra medarbetare, säger Liselott Linder.

Iman Rahal hade två apotek i Syrien när fullskaligt krig bröt ut.

– Vi hade ett bra liv i Syrien med hög status fram till kriget, säger Iman Rahal och berättar om hur hon hade två egna apotek. 2013 tvingades hon stänga sitt apotek i staden Hama.

Maken och mellansonen lyckades köpa flygbiljetter, över många dagar och genom flera länder, till Sverige för att söka asyl. Han hamnade i Fagersta och som akademiker med apotekarlegitimation på 14 månader få uppehållstillstånd, påbörja valideringen till svenska förhållanden – och viktigast av allt genom återförening få till sig Iman och övriga barnskaran.

– Vi kom också med flyg, Istanbul till Stockholm, säger hon.

Första vintern i Sverige var kall och svår för familjen i stugan vid Eskiln – men man var ändå samlade och lyckliga.

Iman Rahal överraskade många med att gå genom Svenska för invandrare, SFI, och svenska på gymnasienivå på bara 11 månader.

Situationen är nu ljus. Familjen har fått en varm lägenhet i Fagersta.

Även om möjligheten grusades av Socialstyrelsens ändrade regler att kunna få göra farmaceutprovet redan denna höst så ser hon positivt på sina möjligheter att bli klar farmaceut för svenska arbetsmarknaden redan inom ett år från nu.

– Apotekarlegitimation på ett annat språk än mitt modersmål ger nycklar till världen, säger Iman Rahal på bra svenska.

Iman Rahal berättar att det finns ett socialt nätverk på bland annat Facebook som upptar nyanlända farmaceuter.

– Kanske vi är 600 stycken varav de flesta befinner sig i processen för validering. För att kunna jobba på svenska apotek, säger hon.

Mer läsning

Annons