Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfärdar risken för bostadsbubbla

Villorna i Fagersta har gradvis blivit dyrare sedan 2005. Men den lokala marknaden är inte i någon prisbubbla, enligt Mikael Johansson Holst, kontorschef på Handelsbanken i Fagersta.

Annons
I några områden i Fagersta, som här i Hindric Pers, kan priserna ha stigit extra mycket. Men Mikael Johansson Holst, kontorschef på Handelsbanken i Fagersta, är inte orolig:”I Fagersta tror jag inte vi är på väg mot en bubbla. Och nu byggs det faktiskt här, det har det inte gjort på flera år, säger han.

Bostadspriserna har fördubblats i Sverige på tio år, enligt en rapport som Konjunkturinstitutet släppte i somras. Utvecklingen märks även av i Fagersta, där de ökat stadigt de senaste tio åren, berättar Mikael Johansson Holst, kontorschef på Handelsbanken i Fagersta.

– I början av 2000-talet stod priserna rätt stilla, men sedan 2005 och framåt har de sakta men säkert stigit. Men jämfört med Västerås får man otroligt mycket mer villa för pengarna, säger han och fortsätter:

– Hus som såldes för 500 000 kronor år 2000 ligger i dag på cirka 1,2 miljoner.

Utvecklingen har påverkats mest av priserna på enskilda hus snarare än specifika bostadsområden, menar Mikael Johansson Holst.

– Man får väl betala mellan 750 000 och 1,5 miljoner kronor, det beror helt på vilket objekt det är.

– Men visst, kanske priserna stigit extra i områden som Paradiset, Hindric Pers och Uggelbo, tillägger han.

Risken för en bostadsbubbla är större i storstadsområdena, på grund av bostadsbristen, menar Mikael Johansson Holst.

– I Fagersta tror jag inte vi är på väg mot en bubbla. Och nu byggs det faktiskt här, det har det inte gjorts på flera år.

Mer läsning

Annons