Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Flyg över Fagersta i 3D

För att få så många som möjligt att tycka till om framtidens Fagersta har en 3D-modell av tätorten skapats.

Annons
Fagersta centrum. 3D-modellen som allmänheten kommer åt via V-dalas hemsida har tagits fram för att få in synpunkter från allmänheten. ”Det är viktigt att nå ut brett”, säger Helena Reimfors.

Fagersta. Alla kommuner är skyldiga att ha en översiktsplan som innehåller riktlinjer för hur mark och byggda miljöer ska brukas och utvecklas.

Den gällande planen för Fagersta är från 2007. Nu tas en fördjupad plan för Fagerstas huvudtätort fram.

- Den zoomar in på områden som är lite mer komplexa där det finns många olika intressen, säger Helena Reimfors, projektledare på V-dala miljö- och byggförvaltning.

En viktig del i arbetet är att undersöka vad boende och verkande i kommunen tycker och tänker om den fysiska miljön. En interaktiv 3D-modell har nu lagts ut på internet. Den som vill kan, genom modellen, klicka sig runt i staden och markera platser man har idéer för.

- Det blir mer levande och roligare att surfa runt i en 3D-miljö. Vi hoppas att det ska uppmana till att vilja tycka till och lämna egna idéer, säger Helena Reimfors.

Är det verkligen möjligt att folks förslag blir verklighet?

- Vi överväger alla synpunkter som kommer in. Vi kan inte garantera att en åtgärd faktiskt blir utförd, men det är möjligt att det som vi får in kommer med i planen och den ligger sedan till grund för beslut om vad som faktiskt ska utföras. Det handlar hela tiden om att väga idéer mot varandra, säger hon.

När hela den fördjupade översiktsplanen blir färdig är oklart. Men målet är att få fram ett preliminärt förslag under nästa år, enligt Helena Reimfors.

Här hittar du 3D-modellen över Fagersta. Modellverktyget som bilderna hämtats från är skapat av företaget Agency9.

Brandstationen. Grunden för 3D-modellen är det kartmaterial V-dala miljö- och byggförvaltning har över kommunen. Det är tvådimensionella kartor, men med hjälp av lantmäteriets laserskannade data och företaget Agency 9 har byggnader på kartan gjorts tredimensionella.
Brukshotellet. En del byggnader i modellen är mer detaljerade än andra. Tjänstemännen på V-dala miljö- och byggförvaltning har varit ute på stan och mätt vissa byggnader. De har också varit ute och fotograferat, för att sedan fästa bilderna på husmodellerna. ”Vi hade velat göra ännu mer naturligtvis, men det tar tid”, säger Ulrika Ågren, GIS-ingenjör på V-dala.
Stationshuset i norra Fagersta var en av de mera krångliga moduleringarna. ”Det som är krångligast att modulera är när det är många vinklar och vrår, många ytor så att säga”, säger Ulrika Ågren.
Allmänheten kan själva placera ut markörer i 3D-modellen och skriva vilka synpunkter de har.
Fagersta C. På sikt tror Ulrika Ågren, GIS-ingenjör på V-dala, att 3D-modellen över Fagersta kan komma att bearbetas och göras mer detaljerad på fler platser.
Kyrkogården i Västanfors.
Hindrik-Pers.
Seco tools och Atlas Copco Secoroc.
Simbadet i Västanfors.
Brukskyrkan.

Mer läsning

Annons