Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig bensin gynnar pendlare

Flitiga bilister kan spara mycket när bensinpriset rasar. ”Man får tanka oftare när det är så här lågt”, säger Anita Halvarsson, som pendlar mellan Avesta och Fagersta.

Annons
Anita Halvarsson är bosatt i Avesta och pendlar till jobbet i receptionen på individ- och familjeomsorgen i Fagersta. Hon kör omkring 150 mil i månaden och uppskattar de låga bensinpriserna. ”Normalt sett kör jag slut på tanken men nu får man väl försöka fylla på redan vid halv”, säger hon.

De svenska priserna på 95-oktanig bensin har sjunkit hela hösten, berättar Sofie Quant, som är kommunikationschef på SPBI, Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet, som är en branschorganisation för svenska drivmedels-, bränsle- och smörjmedelsbolag.

– Det hänger ihop med att råoljepriset har sjunkit. Råolja är det som raffinaderierna producerar bensin och även diesel av, och är själva basen för priserna, säger hon och fortsätter:

– I somras låg råoljepriset på över 100 dollar per fat, och nu (i måndags) ligger det på runt 55,6 dollar.

Om man ser till de senaste åren ligger råoljepriset på en rekordlåg nivå.

– Jag skulle inte säga att det är historiskt lågt, men senaste gången som det låg på den här nivån var 2009, säger Sofie Quant.

Och för att hitta en bensinpris som ungefär motsvarar dagens får man gå tillbaks till april 2009. Då låg literpriset, justerat efter konsumentprisindex, på 12,41 kronor i genomsnitt, enligt SPBI:s statistik.

Avestabon Anita Halvarsson jobbpendlar till Fagersta och tankar tanken full med 95-oktanig bensin två gånger i månaden. Hon har märkt av de sjunkande priserna.

– Det blev billigare i höstas och fortsatte så. Och det gör stor skillnad för mig. 14 dagar i månaden pendlar jag till Fagersta, sex mil tur och retur, säger hon.

– Jag kör mycket privat med. Så det kan bli runt 150 mil i månaden totalt som jag kör, tillägger hon.

Anita Halvarsson berättar att hon i juni betalade 583 kronor för att fylla tanken med 40 liter. När hon sedan i julas tankade 38 liter betalade hon bara 470 kronor.

– Jag har nog sparat 200 kronor i månaden under hösten. Jag har aldrig fyllt en tank för under 600 kronor förrän i julas. Bensinen har ju förut kostat 15 kronor litern, och i julas betalade jag 12,18. Man får tanka oftare när det är så här lågt, säger hon och fortsätter:

– Bensinpriset kan jag inte påverka. Men jag måste ju ta mig till jobbet, och kan bara inte byta jobb hur som helst.

Det finns för närvarande ett överskott på råolja i världen, berättar Sofie Quant på SPBI.

– Det har producerats bra med råolja och länderna har inte förbrukat så mycket då den globala ekonomin inte riktigt tagit fart. Sedan har USA ökat produktionen av skifferolja, som också ökar tillgången på råolja.

Om bensinpriset kommer fortsätta att vara lika lågt är mycket svårt att säga, menar Sofie Quant.

– Det är mycket som samverkar, bland annat råoljepriset, där en geopolitisk kris i de oljeproducerande länderna snabbt kan förändra situationen, och den internationella tillgången på bensin, säger hon.

Så mycket har bensinen kostat

SPBI, Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet, har statistik över bensinpriser månad för månad. Så här har priset, justerat efter konsumentprisindex, utvecklats under året. Priserna anges som månadens genomsnittspris (kronor/liter):

2014: December 12,64, november: 13,72, oktober: 14,10, september: 14.97, augusti: 14,62, juli: 14.93, juni: 14,98, maj: 14,72, april: 14,69, mars: 14,33, februari: 14,33, januari: 14,19.

Under 2013 låg motsvarande bensinpris på mellan 14,23 och 14,96.

Senaste gången det genomsnittliga bensinpriset låg över 15 kronor per liter var i september 2012, enligt SPBI.

Senast priset var lägre än 13 kronor, förutom i december 2014, var i december 2009: 12,91 kronor per liter.

Mer läsning

Annons