Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli social på 140 tecken

Lär dig att twittra på 10 minuter och en helt ny värld öppnar sig.

Annons

Blogg vet kanske de flesta vad det är, i det närmaste en dagbok på nätet. Men en mikro-, ja inte en som värmer maten utan en blogg. 140 tecken har du på dig att formulera det du vill skrodera om. Denna vecka tar vi de första stapplande stegen mot en värld som kallas social, om den är det får du själv bedöma. Twitter har blivit ett fenomen som kan verka skrämmande att ta sig in i till en början. Men lugn, allt är skrämmande första gången man provar på. Du har som sagt 140 tecken att berätta om sin senaste bravad, räcker verkligen det?

Första steget är att välja namn

Börja med att gå in på Twitter för att registrera dig. Skapa ett twitternamn som du trivs med. Ditt vanliga namn kan fungera men det är oftast upptaget. Till skillnad gentemot Facebook behöver man på twitter inte bli godkänd för att bli kompis med någon. Det fungerar som så att man följer folk eller blir följd, following och followers. För att inte ha ett helt blankt papper kan det vara bra att söka efter några man vill följa. Du kan då gå in i dennes profil för att se vilka de följer och kanske blir man intresserad av vad han eller hon tycker och kan således börja följa folk man tycker verkar intressanta. Prova med att lägga ut din första ”tweet“, kom ihåg att 140 tecken är som ett sms inte mer.

Det finns flera sätt att använda twitter på

Antingen följer du bara folk och ser vad de tipsar och skriver om, som ett egenkomponerat nyhetsflöde där du bestämmer vad du vill ha med. Och eller så skaffar du dig ett gäng kompisar som följer dig och kommenterar vad du skriver om. Eller så använder du det för att följa vad andra skriver om exempelvis melodifestivalen. Hur gör man då det? Man använder helt enkelt staket, brädor eller fyrkant, kärt barn har många namn i dagligt tal men i datavärlden heter symbolen hashtag. Ska vi återgå till melodifestivalen i våras som hade hashtagen: #mel2011. Söker du på #mel2011 får du upp allt som skrevs om melodifestivalen i våras i din timeline. Men det roliga med att följa ett flöde är att göra det när det händer i direktsändning. Hade du varit med i flödet i våras kanske du hade skrivit något i stil med: Vad snygg han är Eric Saade #mel2011. Allt som folk tyckte och tänkte om artisterna och deras framträdande under vårens melodifestival kom upp i timelinen om du hade sökt på #mel2011. Väldigt roligt och sällskapligt om man sitter själv framför tv:n tycker webbredaktionen.

Vem vet du kanske skapar dig ett eget flöde som blir så populärt att alla vill läsa om det, varför inte berätta om din fina trädgård och starta ett flöde som heter #trädgård eller kanske årets snyggaste verandabygge på #veranda2011.

Allt som är nytt för dig kan liknas vid ett tomt vitt ark. Ingenting på, vad behöver jag detta till, vad ska det här vara bra för? Prova att ge det lite tid, så garanterar jag att du kommer att vara fast i twitterträsket. Och du! Det är aldrig för sent att börja med något nytt.

Twitter fungerar lika bra på dator som i mobil. Här under listas några av alla de appar som finns för mobilen. Vilket man väljer är en smaksak. Men webbredaktionen gillar Tweetdeck och Twidroyd som bägge har funktionen att man kan skicka sitt inlägg till både Twitter och Facebook.

Liten twitterordlista

Tweet: Den 140 tecken korta skrift du lägger ut för beskådan.

Followers: De personer som följer dig och kan se vad du skriver.

Following: De personer du följer och som ligger i din timeline.

Timeline: Alla du följer och deras tweets syns i din timeline.

Hashtag: # - symbolen som används för att benämna ett ämne.

Snabela: @ - symbolen du använder framför namnet på den du vill svara.

Mer läsning

Annons