Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandtrions insats räddade liv

En skadad 42-årig lastbilschaufför var nära att mista livet i skogsbranden. Tre brandmän satte sina egna liv på spel för att få ut honom.

Annons
Räddare i nöd. Mikael Bergner, Björn Svensson och Tommy Tuike på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Tommy Tuike hade på måndagseftermiddagen, den fjärde augusti, redan arbetat i över tjugo timmar i sträck med släckningsarbetet av skogsbranden.

– Vi satt och vilade en stund efter evakueringen av Gammelby när vi fick höra att det brann vid kyrkan i Västervåla, säger Björn Svensson.

De fick order från räddningsledningen att åka tre man per brandbil och per släckbil via Ängelbergsvägen för att kolla alla grusvägar i området.

– Där och då hade vi ingen aning om hur långt branden hade tagit sig. Vi åkte genom Bondfallet och vidare till Ängelsbergskorset... och där var det kaos, säger Björn Svensson.

Räddningstjänsten på plats viftade in brandbilen som kollegorna, tillika grannar och barndomsvänner, Tommy Tuike, Björn Svensson och Mikael Bergner befann sig i.

– Vi körde så långt upp vi bara kunde mot byn Stabäck. Träd låg över vägen, byggnader brann och skogen brann. Jag har aldrig sett något liknande, säger Mikael Bergner.

Trion sprang in drygt 100 meter men insåg att de inte kunde komma in längre och började i stället släckningsarbetet på sidorna.

– Vi såg kanske en meter framför oss. Vi hade endast vita munskydd som skydd. Ögonen sved och det var alldeles vitt i luften, säger Björn Svensson.

– Det var som att befinna sig i en bastu, säger Mikael Bergner.

Efter en kort stund beordrades de att återvända till korsningen i Ängelsberg.

– Där hade det blivit en jävla aktivitet, berättar Mikael Bergner.

Där och då hörde Björn Svensson ett samtal från en kvinna som fick hans hår på kroppen att resa sig: En man var fast i branden.

– Hon berättade att mannen befann sig i skogen och att han levde.

Deras uppdrag från räddningsledningen hemma i Virsbo var att hjälpa till med släckningsarbetet i Ängelsbergsområdet. Att läget var så pass allvarligt hade de aldrig kunnat ana.

– Vi kom dit i t-shirt och arbetsbyxor, säger Björn Svensson.

Trion talade ihop sig och meddelade räddningsledaren att de tänkte köra upp till det härjade området igen och försöka rädda mannen.

– Han sa att det är helt ert eget beslut, säger Björn Svensson.

De lånade rökskydd från en av släckbilarna i korsningen och for upp i skogen till samma plats som de tidigare hade försökt passera.

Tommy Tuike stannade kvar i tankbilen och Mikael Bergner och Björn Svensson sprang in i rökdimman.

Hur gick tankarna? Vad var det som fick er att sätta livet i fara?

– Jag tänkte bara att det värsta som kan hända är inte branden, utan fallande träd och röken. När man fick se och höra mannens anhöriga var det bara självklart att hjälpa till, säger Björn Svensson.

– Jag kan bara tala för mig själv och vi agerade på ett sätt som jag tror och hoppas att andra hade gjort för oss. Det handlar om medmänsklighet, säger Tommy Tuike.

När Tommy såg sina två goda vänner springa in i skogen började tankarna snurra i hans huvud.

– Hur ska jag kunna berätta för deras familjer om det skiter sig? Det var tio väldigt tunga minuter att skicka in sina vänner när man inte visste vad som väntade där inne, säger han.

I samma veva som Tommy fick kontakt med Mikael och Björn, via den medtagna mobilen, lättade röken och de såg mannens timmerbil.

– Vi letade som sjutton kring bilen och ropade efter ett svar, utan framgång, säger Björn Svensson.

De fortsatte reka av området när de plötsligt såg ett ljus en bit bort.

– Först trodde vi att det var elden men det visade sig vara lysen från en mindre skåpbil, säger Mikael Bergner.

De sprang fram och sökte igenom bilen men ingen var där.

– Då började vi ropa och hörde en röst som skrek ”Här är jag, här är jag”.

Bakom bilen fann de den svårt brännskadade 42-åringen.

– Vi lyckades få upp honom på fötterna och vår spontana reaktion var att testa om skåpbilen gick att köra, säger Mikael Bergner.

– Vi la in honom med benen hängandes utanför. Det går inte att beskriva vilken kämpe han var och är. Helt makalöst imponerande, säger Björn Svensson.

I krypfart tog de sig fram drygt 300 meter längs det sottäckta landskapet med brinnande träd på sidorna och med aska hängandes i luften.

Ett träd lyckades de köra över men tvingades ta sig ur bilen när de kom fram till tre stora fallna träd.

– Vi peppade honom till att orka och då sa han att har jag tagit mig hit så ska jag klara de här tre träden”, säger Mikael Bergner.

– Ja, vi hjälpte honom mer med att hjälpa sig själv. Otroligt stark man, säger Björn Svensson.

När de äntligen kom fram till vägspärren där ambulans och räddningstjänsten väntade kom tårarna. De lyckades.

– Det går inte att beskriva känslan när ambulansen kom. Vi tre kramade om varandra och jag skyllde tårarna på att det var så rökigt, säger Björn Svensson och ler.

42-åringen vårdas på intensivvårdsavdelningen i Linköping.

Fallna träd och rökdimma hindrade brandmännen att ta sig längre in med bilen. Några kilometer från platsen fann Mikael Bergner och Björn Svensson den 42-årige mannen.

Mer läsning

Annons