Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinell satsar på nytt vårdprogram

I höst kan den första kullen kommande sjuksköterskor börja studera på Brinellskolan.

Annons
Lärlingssamordnaren Mattias Pålsson, studie- och yrkesvägledaren Sara Forsberg och rektorn Birgitta Björnberg på Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, hoppas att sjuksköterskeutbildningen ska locka elever att ansöka.

Vård- och omsorg skriker efter utbildad personal. Birgitta Björnberg, rektor på Brinellskolan, har tillsammans med flera andra inom NVU, grävt djupt efter en utbildning som kan matcha arbetsmarknadens rådande behov och elevernas önskan.

– Det är så nu att många hamnar inom äldrevården, medan de helst av allt kanske hade velat rikta in sig på sjukvård. Och det är just det som det här högskoleförberedande programmet kommer att kunna erbjuda, säger hon.

Sara Forsberg arbetar som studie- och yrkesvägledare på NVU.

– Det blir en mer teoretisk utbildning jämfört med andra gymnasiella vårdutbildningar. Mer svenska, natur och engelska. Ämnen som tidigare inte har varit obligatoriska i dessa utbildningar, säger hon.

Sista anmälningsdagen inför höstterminen är på fredag.

Med fler variationer av kurser öppnar det nya programmet upp dörrar till en mängd olika yrken som till exempel sjuksköterska, logoped, tandhygienist och dietist.

Utbildningen ingår i det vård- och omsorgscollege som är ett avtal mellan landstinget i Västmanland, Mälardalens högskola och Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU.

Men för att kunna erbjuda eleverna närliggande praktikplatser inom vård och omsorg är det nya programmet även en del i ett samarbete med Mitt Hjärta.

– Vi kommer att vara medaktörer i den meningen att vi är en utav lemmarna i en sådan typ av utbildning. Och vi är beredda att bistå med praktikinsatser av olika slag, säger

Lennart Nyman, verksamhetschef på Mitt Hjärta i Bergslagen.

Det är viktigt att hålla ett bra samspel mellan utbildningssektionerna och branschen. Och i det här fallet framför allt underskötersketillgången, menar Lennart Nyman och tillägger att anställningsbehovet ökar i takt med att personal går i pension.

– Det är en fråga som är fortlöpande. Vi är positiva till samspelet, säger han. 

Bredare kursutbud

Norra Västmanlands utbildningsförbunds nya vård- och omsorgsprogram är ett yrkesprogram på gymnasiet för den som vill få både en yrkesexamen och särskild behörighet till högskolan.

NVU garanterar kurser som öppnar många dörrar till vidare studier direkt efter gymnasiet till en mängd olika vårdyrken.

Några exempel är sjuksköterska, logoped, tandhygienist, dietist, skogsmästare och djursjukvårdare.

Sista anmälningsdagen är den 13 februari.

Mer läsning

Annons