Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukshistoria förstörd i översvämning

200 böcker om brukets historia och instrument förstördes i en översvämning i gamla brandstationens källare.

Annons
Rädda inventarier. Första prioriteringen var att dammsuga upp allt vatten i källaren, berättar Stefan Glaser, på Avestaföretaget Corvara industri och skadeservice. ”Sedan började vi med att rädda alla möbler och instrumenten, som var det mest värdefulla”, säger han.

Sanerarna fick mycket att stå i efter att en vattenledning brustit i källaren på den gamla brandstationen i Fagersta i går.

Redan i går morse upptäckte Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, att det läckte någonstans i VA-systemet. Men det var inte helt enkelt att lokalisera problemet.

– Det är tack vare att ingen har varit påverkad förutom de på trafikskolan och det fick vi inte reda på förrän nu, sa Ola Carlsson, chef för gatuavdelningen på NVK, i går morse.

Först fanns inga tecken på att någon fastighet skadats. Men efter lunchtid i går visade det sig att det läckt in rejält med vatten i källaren på gamla brandstationen.

– I källaren var det en och halv meter högt vatten, säger Ola Carlsson, som tror att orsaken till läckaget kan ha varit dåliga gamla ledningar i kombination med att det är kallt och att marken rör sig när det fryser.

Ett tag stod allt i källaren i vatten, berättar Peter Nyblom, ledamot i Bruksmusei vänner i Fagersta, som har lokaler ovanför.

– Bland annat har instrument och 200 böcker om brukets historia förstörts.

– Vatten kan få förödande konsekvenser. Nu uppdagas hur snabbt det kan ske saker, säger Lena Sundholm, kulturchef i Fagersta, som besökte källaren efter vattenläckan.

Mer läsning

Annons