Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiken är redo för nya sedlar

Ica Fontänens kiosk och spelbutik har uppdaterat systemen för att kunna hantera de nya sedlarna som kommer nästa vecka, berättar Ted Brandt, som jobbar i butiken.

Annons
Olika typer av spel gör att ärendena och även kontanthanteringen ökar på onsdagar, fredagar och lördagar, berättar Ted och Anne-Christina Brandt på spelbutiken i Ica Västanfors.

Den 1 oktober ger Riksbanken ut nya sedlar i valörerna 20-, 50-, 200- och 1000 kronor, och Astrid Lindgren, Evert Taube, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld blir snart vardagliga inslag i våra fickor.

– Även om fler och fler betalar med kort är det fortfarande en hel del kontantbetalningar. Det är säkert 65-70 procent av betalningarna som sker kontant, säger Ted Brandt, på Ica Fontänens spelbutik i Västanfors.

Ica Fontänen förberedde sig redan i våras genom att byta ut mjukvaran i kassaapparaturen – för att lösa hanteringen av de nya valörerna: 200-kronorssedeln och på sikt också tvåkronan, som kommer i oktober nästa år.

– På det sättet ska vi lösa sorteringen av de nya sedlarna och mynten i apparaterna, säger Ted Brandt.

Spelservicen och möjligheten att lösa ut vinster bidrar givetvis till kontanthanteringen i butiken.

– Men vi vill undvika stora kontantbelopp på grund av säkerhetsrisken, säger Ted Brandt och tillägger:

– För exempelvis ATG-vinster över 30 000 kronor får kunden ett värdebevis att lösa in på banken.

De nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna är giltiga till och med den 30 juni nästa år. Det kommer däremot gå att sätta in dem på bankkonto till och med den 31 augusti nästa år.

Dagens 100- och 500-kronorssedlar, 1- och 5-kronan samt den senaste 2-kronan, som slutade präglas 1971, är ogiltiga efter den 30 juni 2017.

Den nya 100- och 500-kronorssedeln samt 1-, 2- och 5-kronan kommer först nästa höst.
Linn Stenberg, 15 år,  studerande, Fagersta: – Alltid kort. Vem har kontanter numera? Jag har alltid kortet med mig. Och om de inte tar kort så får jag väl ta ut pengar då.
Kursat Kilickiran, 45 år,  krögare, Fagersta: – Jag föredrar kontanter. Det blir aldrig fel. Man vet vad man har på ”kontot”, vad man har att spendera. Kortet använder jag bara i nödfall.
Lucila Jensen, 45 år,  arrestvakt, Fagersta: – Jag använder kort, alltid. Det är lättare, eftersom jag inte använder någon plånbok. Och behövs det att jag tar ut och det inte fungerar så blir det inget köp för mig.

Mer läsning

Annons