Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerdiagnos dröjde ett halvår – patient behandlades för ryggsmärtor

En lex Maria-anmälan har kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, efter att en cancerdiagnos dröjt sex månader. Läkarna på vårdcentralen utgick från att patientens besvär kom från ryggen.

Annons

Det var i september 2015 som en patient gjorde sitt första besök på vårdcentralen i Fagersta. Denne sökte vård på grund av smärtor i ryggen. Enligt anmälan till IVO hade patienten även tidigare besvärats av ryggont på grund av ett diskbråck.

På vårdcentralen bedömde läkarna att även dessa besvär kom från ryggen och hade därför detta som utgångspunkt när den fortsatta behandlingen och undersökningarna genomfördes.

Rätt diagnos ställdes inte förrän ett halvår efter patientens första besök på vårdcentralen. Då visade det sig att patienten hade cancer. Diagnosfördröjningen hade kunnat medföra allvarlig vårdskada, enligt lex Maria-anmälan.

Läs också: Kritik efter sen provtagning

Läs också: Äldre kvinna avled – vårdgivare anmäls

---------------------------------------

Nu har FP:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera FP:s nya app här.

Mer läsning

Annons