Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia kämpar för upprättelse

Medicineringen höll på att kosta livet för Cecilia Selnes från Fagersta. Hennes journal varnade tydligt för substansen men hon fick den ändå. Strax därefter svek hennes njurar. Efter utredning slås det nu fast att hon inte har rätt till någon ersättning.

Annons
Livet idag. Just nu bor Cecilia Selnes i en lägenhet i Fagersta. Foto: Tommy Borg

Fagersta. Det hela började 2010 när Cecilia Selnes från Fagersta födde sin dotter med planerat kejsarsnitt. De lämnade tillsammans Västerås BB men den kommande månaden skulle Cecilia vid tre tillfällen återvända till sjukhuset i Västerås akut med ambulans efter kraftiga magsmärtor.

– Jag tycker de borde insett att något var fel men jag skickades bara hem igen, säger Cecilia Selnes.

När hon för fjärde gången fördes med ambulans till intensivvården blev det för att stanna kvar där en lång tid framöver. Bukspottskörteln hade spruckit helt itu. Syran läckte ut och orsakade svikt i nästan alla interna organ och Cecilia fick sövas ned i respirator då kroppen inte orkade mer.

– Det var intensivvård dygnet runt och otaliga maskiner och mediciner trycktes in i mig, berättar hon.

Cecilia hade konstant hög feber och fick kylas ned med ispaket. Hon led av bland annat njursvikt, leversvikt, blodförgiftning och ihoptryckta lungor. Vid ett tillfälle fick hon hjärtstopp men lyckades återupplivas av medicinsk personal.

Under den kommande tiden gjorde hon sakta steg mot förbättring och efter månader på intensivvårdsavdelning kunde hon äntligen flyttas upp till vanlig avdelning.

Hennes njurar hade tagit stor skada under hennes sjukdomstid och hade nedsatt funktion. ”Varning: NSAID – Njurfunktionsnedsättning”, står det i hennes journal. Ändå ger en jourläkare, som hon aldrig träffat förut, henne ett smärtstillande NSAID-läkemedel innehållande Diklofenak.

Diklofenak har ofta en nedsättande effekt på njurarna och med Cecilias redan svaga njurar leder det till en kraftig förvärring.

– En vecka senare var mina njurar totalt slut och jag var om möjligt ännu sjukare än förut, säger Cecilia Selnes.

Det blev åter ner till intensivvården och hennes återhämtning fick börja om på ruta ett igen. Vid nyår kunde hon åter börja lära sig att sitta, stå, gå och äta igen. Hennes muskler hade tynat bort.

– Min dåvarande man och nyfödda dotter hälsade på varje dag. Min mamma stannade sex månader på sjukhuset utan att åka hem en endaste gång. Det betydde massor för mig. Allt. Att ha deras stöd hela tiden, berättar Cecilia Selnes.

Eftersom hon gavs ett preparat hennes journal varnade för ansökte hon om patientskadeersättning från Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) när hon skrevs ut 2011. Ganska snart får hon ett nej i svar.

2015 orkar hon med att överklaga beslutet till patientskadenämnden, men även där får hon avslag. Hon nekas helt ersättning med motiveringen att läkemedlet Diklofenak: ”inte getts i strid med föreskrifter eller anvisningar”. Nämnden menar även att det inte går att bevisa att medicineringen orsakat hennes kraftiga förvärring.

– Allt bara föll. Det var som ett slag i ansiktet att säga att inget fel begåtts när jag sitter här med men för livet. När jag mådde så bra att jag kunde flyttas till vanlig avdelning, hur kunde jag insjukna på ett ögonblick om det inte var medicinen, säger Cecilia Selnes.

Hon står nu inför ett val ifall hon ska överklaga till tingsrätten. Men får hon inte rätt där riskerar hon att bli skyldig hundratusentals kronor i rättegångskostnader. I oktober preskriberas händelsen om hon inte gör något alls.

I dag är Cecilia sjukskriven och äter dagligen starka mediciner för att motverka smärtorna.

– En bra dag är när jag kan komma upp i bra tid, mår relativt bra och smärtattackerna inte är så många. En dålig dag vaknar jag med smärtor som håller i hela dagen som ibland leder till akut ambulans följt av veckor på sjukhuset, berättar hon.

– Jag vill bara få rätt för att få någon slags upprättelse för allt som hänt. Mitt liv är förstört och jag förlorade mer än ett år av min dotters uppväxt som jag aldrig kommer få tillbaka.

Läs mer:  Patientskadenämnden: ”dosen var adekvat”

Ständig intensivvård. Cecilia Selnes spenderade nästan hela 2010 på intensivvården i Västerås.Foto: Privat

Mer läsning

Annons