Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill ha Fagerstabornas synpunkter på inkludering

Fagersta kommun vill ha medborgarnas hjälp. Kommunen vill ta reda på möjligheterna och hindren för inkludering och integration. Därför bjuds nu invånarna in till dialogmöten de kommande månaderna.

Annons

Niclas Bergström, Annika Hedberg Roth och Anders Kihlström.

Under samlingsnamnet Inkludera flera kommer det att hållas öppna dialogmöten med start på tisdag i ABF:s lokaler i Fagersta. Meningen är att samla in perspektiv om hur kommunen ska jobba med inkludering och integration. För att göra det jobbar kommunen utefter en dialogmodell som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tagit fram.

– Alla kommuner har medborgardialog i någon form. Vi har bland annat e-förslag. Men vi ser det här som kommunövergripande projekt där alla förvaltningar är med, säger Anders Kihlström, kommunchef.

Politiker och tjänstemän kommer att finnas med på mötena. Fagersta kommun tar även hjälp av forskare vid Uppsala universitet.

– Sen sammanställer allting till en perspektivkarta som alla får ta del av och så fortsätter arbetet kring den, säger Annika Hedberg Roth, processledare.

– Nästa steg efter mötena kommer vi kalla till arbetsgrupper och då kommer allt vara med, säger Niclas Bergström (S), ordförande socialnämnden.

Den inkludering som är temat för mötena gäller alla poängterar Annika, Anders och Niclas.

– Det finns många typer av utanförskap. Vi vill att fler ska känna sig inkluderade. Det handlar inte bara om nyanlända. Man kan vara svensk sedan många generationer men ändå känna att man är i utanförskap. Det är därför frågan är komplex och en komplex fråga måste man jobba med för att förstå, säger Annika Hedberg Roth.

– Det är inte ett möte där alla ska vara överens utan man tar med sig sina perspektiv, säger Annika Hedberg Roth.

Förutom dialogmötet på tisdag så kommer tre till möten att hållas fram till första advent.

Mer läsning

Annons