Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här gäller vid självförsvar 

I samband med ett karateläger i Fagersta var karateutövaren Magnus Strömberg, som också är polis, på plats tillsammans med karateutövaren Michael Hellström för att berätta om nödvärn och vad som gäller enligt lagen.

Annons
Polisen Magnus Strömberg var på plats under karatelägret. Han passade på att berätta om nödvärn. Foto: Henriette Ståhlberg

Under helgen var deltagare från Fagersta-, Karlstad-, Haninge-, Gävle- och Ljusdals karateklubb på plats för att utveckla sin karate. Under lördagens sista timme fick de en genomgång av nödvärn och vad de har för rätt att försvara sig om de blir angripna av någon.

Se också: Lilla försvarsskolan

Polisen Magnus Strömberg berättade om lagen och tillsammans med Michael Hellström visade de olika tekniker för självförsvar kopplat till nödvärn. Sen fick deltagarna själva göra olika övningar mot varandra. Exempelvis hur de kan komma undan från strypgrepp.

–Under en sådan stressad situation då man blir attackerad, reagerar människan med kamp eller flykt, eller i värsta fall med att bli apatisk, säger Magnus Strömberg, polis i Fagersta.

Nödvärn innebär att fysiskt våld mot en annan människa inte betraktas som brott, under förutsättning att våldet utövas i självförsvar eller i försvar av annan person som inte själv kan försvara sig. Förutsatt att våldet inte medvetet är kraftigare än vad situationen kräver.

De pratade också om hur människan agerar under stress och att det som fungerar då är det som är inövat. Därför fick deltagarna repetera övningarna några gånger så att de skulle lära sig teknikerna ordentligt.

Mer läsning

Annons