Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kommer att brinna tills snön kommer"

Sedan i måndags är den stora skogsbranden under kontroll, men det kommer att krävas släckande personal på plats flera månader framöver.

Annons
Räddningschefen för Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, Mats Jansson, fick avbryta sin semester förra måndagen och direkt hoppa in i hetluften.

Det berättar Mats Jansson, räddningschef för Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Han räknar med att ha personal på plats några veckor framöver, men därefter måste ytterligare resurser till.

– Det kommer att brinna tills snön kommer, och vi har inte muskler att vara kvar i flera månader.

När branden startade torsdagen den 31 juli var brandmän från Surahammars kommun först på plats. Branden fortsatte sedan in i Sala kommun.

– Vi kom in i bilden på söndagseftermiddagen då det kom en begäran om hjälp, berättar Mats Jansson.

Fem deltidare från Fagersta var först på plats, och när en ny begäran om hjälp kom på måndagen fick Fagerstas heltidare rycka ut.

– Det var fortfarande inte inom vårt område, men när det blåste upp på eftermiddagen spred sig elden 30-40 meter i minuten.

– Det var gnisttändningar på upp till 1700 meter framför brandfronten och vinden gjorde att det tände på andra sidan sjön Snyten.

Skulle branden sprida sig i samma takt fanns risk för att punktbränder skulle uppstå på andra sidan Norberg under måndagskvällen, och nå Dalarna under tisdagen.

Men vinden vände och brandmännen kunde hålla branden borta från Norberg och den planerade evakueringen behövde inte genomföras.

På tisdagen begärde räddningscheferna hjälp från länsstyrelsen som tillsatte en räddningschef för hela insatsen.

Men dröjde alltså tills i måndags innan man gick ut med att branden var under kontroll.

Nu bygger man upp ett vattensystem med 60 mil slang, och fortfarande jobbar runt 200 personer med släckningsarbetet.

Södra Dalarnas räddningstjänst förbund hade som mest 25-30 man samtidigt i släckningsarbetet, och totalt har cirka 130 personer från förbundet jobbat med branden.

Under brandens förlopp framfördes åsikter om att inte styrningen fungerade och att brandmän inte visste var de skulle arbeta.

– Det skulle byggas upp en organisation med flera hundra personer, och det var säkert kaos i inledningen. Jag hade varit otroligt förvånad om det inte hade blivit så.

Hur branden uppstod, och räddningsinsatserna i inledningen, vill han av naturliga skäl inte kommentera. Det ska utredas grundligt.

– Jag kan nämna att ett par veckor innan branden rekommenderade förbunden i Dalarna, tillsammans med länsstyrelsen, att ha en person runt maskiner som bara hade som uppgift att släcka.

Mer läsning

Annons