Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vill nya ägaren med stationshuset

Ägaren Jan Olsson ser besökscenter i anslutning till brandturismen som en möjlighet för stationshuset i Ängelsberg.

Annons
Stationshuset är illa tilltygat efter den förre ägarens framfart. Framtiden är oviss men huset får inte rivas och exteriören får inte förvanskas.

Det var förra året som Jan Olsson köpte det q-märkta, mer än hundra år gamla stationshuset i Ängelsberg på exekutiv auktion. Huset hade då lämnats åt sitt öde av den förre ägaren Dorian von Aescher som trots restriktioner rivit ut hela bottenplanet, en marmortrappa med handsmitt räcke och plockat bort delar av husets skiffertak.

Jan Olsson har sedan han köpte huset avlägsnat svampangripet trävirke och reparerat taket. I dagsläget väntar han med ytterligare reparationer.

– Man måste veta vem som ska hyra innan man kan börja rusta så att man rustar på rätt sätt, säger han.

Jan Olsson hoppas på att en eller ett par långsiktiga hyresgäster ska intressera sig för de 500 kvadratmetrarna. En idé är ett besökscenter som kombinerar Ängelsbergs sommarturism och ortens inriktning på konst med det stora intresset för brandområdet.

Han har varit i kontakt med Svartådalens bygdecenter, Fagersta kommun, länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Länsstyrelsens ambition är att det drygt 6 y000 hektar stora naturreservatet i brandområdet är färdigförhandlat med markägarna i höst.

– Som det ser ut nu har vi inga resurser på naturvårdssidan för ett besökscentrum. Om det skulle bli så skulle det vara i direkt anslutning till brandområdet, säger Mårten Berglind, handläggare på länsstyrelsen.

Fagerstas kommunalråd, Marino Wallsten, (S), har träffat både Jan Olsson och Svartådalens bygdecenter.

– Visst finns det en nyfikenhet på branden och att kanalisera det ligger i kommunens intresse, men det får inte störa de boende och drabbade i brandområdet, säger kommunalrådet och tillägger att det skulle kunna bli aktuellt med en fotoutställning om branden i stationshuset.

– Vi vill greppa hela branden och kunna ge hela bilden. Ramnäs är till exempel känt för räddningsinsatsen och Wernergårdens mejeri stod inför evakuering. Ängelsberg är givetvis känt för branden men också för konst i många olika former. Med en fotoutställning skulle man kunna spinna vidare på ortens konstfokus, säger Anitha Barrsäter, vice ordförande i Svartådalens bygdeutveckling, som betonar att detta ännu bara är diskussioner.

Ägaren Jan Olsson:

– Jag köpte huset eftersom jag är intresserad av byggnadsvårdsfrågor men jag måste tänka på ekonomin. Man måste leta efter en hyresgäst som behöver lokalen och kan betala för den. Jag vill ju att huset ska få en funktion som på något sätt är till nytta för bygden.

Mer läsning

Annons