Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever i Fagersta är världsbäst på wakeboard

VM i Filippinerna innebar flera pallplatser för eleverna på wakeboardgymnasiet i Fagersta.

Annons

– När vi skulle börja köra finalerna så började det duggregna lite. Det regnade mer och mer. Till slut körde vi ändå, för vi kunde inte vänta. Det var inte de bästa förhållandena men det gick ju bra ändå, säger Albin Randow som vann i klassen Open Men features vid Wakeboard-VM i Filippinerna i förra veckan.

Han, liksom Sandro Furtado som kom trea i samma VM-gren, läser på wakeboardgymnasiet i Fagersta. Albin Randow, som är från Västerås, kammade också hem en andraplats i sin klass Junior Men Traditional, där klasskompisen Eira Jansson landade samma placering i damklassen.

Läs mer: Inbrott hos kabelparken

Eira Jansson, som är från Vaxholm, är nöjd med andraplatsen och tycker det kändes bra att få visa vad hon går för.– Man fick visa sin stil. Jag kände att jag fick fram hur min stil i åkningen är och att jag fick ut mitt namn mer i branschen så det kändes roligt, säger hon. Vad gör att du åker just wakeboard?– Alla blir som en familj. Det är så himla härligt socialt umgänge. Sen känner sig så fri på vattnet. Man kan åka precis som man vill och utveckla sin egen åkning. Det finns så stor variation i det hela, säger Eira Jansson.

Läs mer: RIG back med 500 000 kronor

Wakeboardprogrammets lärare är givetvis stolta över elevernas framgångar och poängterar att det inte finns många ställen i Sverige där det går att åka wakeboard så intensivt och ha nära till skolan.

– Man ser verkligen vilka framgångar riksidrottsgymnasiet har haft med tävlingsverksamhet. Det är världsmästare och Europamäsare. Så det har verkligen ökat antal åkare, säger Vivianne Marberg, fystränare för wakeboardgymnasiet i Fagersta. – Wakeboard hade ju inte varit det som det är i dag om det inte varit för Fagersta och riksidrottsgymnasiet här, säger Bengt Marberg, verksamhetschef för wakebordgymnasiet.

Mer läsning