Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tid för eftertanke över livet

Allhelgonahelgen påminner oss om vad som är verkligen är viktigt i livet, menar Ingrid Östborg, diakon i Västanfors-Västervåla församling.

Annons
För de döda. Västanfors-Västervåla församling har varje år en minnesgudstjänst för att uppmärksamma de som gått bort under året, berättar Ingrid Östborg, diakon i församlingen. Gudstjänsten är till minne av de som avlidit i församlingen under året.

Allhelgonahelgen är en av de stora högtiderna under kyrkoåret. Då pryds hela kyrkogården med olika gravsmyckningar, berättar Ingrid Östborg.

– Det är även många barnfamiljer på kyrkogården, inte bara äldre. Det är fint att de yngre är med och påminns om sitt sammanhang och minns de som har lämnat oss, säger hon.

Att tända ljus är en fin handling till minnet av de döda, tycker Ingrid Östborg.

– Man sprider ljus där det är som mörkast. Det är fint och viktigt med en dag där vi tänker på våra anhöriga. Det hör till, och är en helg som angår oss alla, säger hon.

Lärkans lokaler vid Lingården och Skogskapellet är stora mötesplatser på lördag. Det är en chans till samtal, berättar Ingrid Östborg, som kommer vara på Lärkan i rollen som diakon.

– Lärkan är mycket välbesökt under allhelgona. Men det finns alltid behov av att prata om förlust och saknad. Det kommer finnas möjlighet att prata med mig och en annan från församlingen, säger hon och fortsätter:

– Mitt jobb handlar ju om att möta människor som är i olika livssituationer.

Sådana möten skänker även mening för henne själv.

– Det känns ju meningsfullt att prata med och träffa människor som är i olika livssituationer, och där är sorg och saknad en del, säger Ingrid Östborg.

Samtalen har även berikat på andra sätt, berättar hon.

– Man får ju höra många människors berättelser. Det har även lett till nya insikter hos mig själv, säger hon.

Traditionen att minnas de döda är mycket gammal, berättar Ingrid Östborg.

– Det har varit en tradition i århundraden, även om vi med tiden har klumpat ihop hela helgen till alla helgons dag. Egentligen är det på lördagen, då vi minns våra helgon, som till exempel Heliga Birgitta. Söndagen är alla själars dag, till för de anhöriga, men det viktiga är att vi har en helg för det, oavsett vad vi kallar det, säger hon.

Precis som tidigare år har Västanfors-Västervåla församling en minnesgudstjänst i kyrkan i Västanfors.

– Gudstjänsten är tillägnad dem i församlingen som dött under året, men det är öppet för alla att komma. Man tänder ett ljus för varje person och kyrkan fylls av körsång, säger hon.

Allhelgonahelgen ger oss alla tillfälle för eftertanke, menar Ingrid Östborg.

– Det är en tid för reflektion över vad livet handlar om, om vad som är viktigt: Att tänka på dem man har runt omkring sig, och det gäller att uppskatta dem medan de finns, säger hon och fortsätter:

– Vi ska inte ta varandra för givet.

Stämningsfullt. Alla helgons dag i Västanfors förra året.
Sprider ljus. På kyrkogården i Västanfors kan man tända ett ljus för någon man saknar.

Mer läsning

Annons