Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vårfest med anor

Våryran i sin nuvarande form kan sägas ha kommit till på 1980-talet. Men festligheterna för att fira våren, har pågått längre än så.

Annons
Lennart Johansson, tidigare ordförande i Lions, och Rolf Hultelid, nuvarande ordförande i föreningen, minns många våryror med glädje.

– Det var Lions som startade Våryran, säger Lennart Johansson, som tidigare varit ordförande i föreningen.

Men vårfesten började egentligen med en julmarknad, berättar han. Varje år ordnade Lions, som var en mycket större organisation med 40-talet aktiva i föreningen mot dagens cirka tio, en stor marknad på torget i Fagersta kring jul. Vid valborgsmässoafton ordnades en fest i Högbyn, som upptakt på våren. Med eld, raketer och luftballong.

– Kommunalråd Hans Hjalmarsson var mäkta rädd när han skulle upp i ballongen, kommer jag ihåg. Men den var förankrad, så han kom inte så långt, minns Rolf Hultelid, nuvarande ordförande i Lions.

Det var på 1980-talet.

Lennart Johansson beskriver att våren firades med lite olika evenemang. Tidningsartiklar från 1960-talet berättar till exempel om när Fröken Vår utsågs under Våryran, med Lions, och enligt Lennart Johansson hittade yran i sin nuvarande form till centrum på 1980-talet.

– Det var genom att affärerna ville ha ett samarbete med oss, säger han.

Anne-Lie Wester är inte längre med och arrangerar, men har varit med tidigare sedan hon började på Smycka 1983. Hon har bland annat varit ordförande i Cityföreningen. Även hon ser 1980-talet som ett startskott för Våryran i nuvarande form.

– Den är verkligen generationsöverskridande. Barnen tyckte det var väldigt roligt. Det var en stor vårhändelse. Man gick ut hela familjen. Alla lockades, alla var med. Våryran var något man pratade om, säger hon.

Förr har antalet våryror kunnat sägas vara två på en och samma gång. Den ena i Fagersta, den andra i Västanfors.

– Västanfors hade en karneval, det hade vi aldrig i Fagersta. Det var deras grej, minns Anne-Lie Wester.

”Våryra i snöyra” berättade Fagersta-Posten för drygt 25 år sedan. Våryran har åtminstone sedan 90-talet, fram tills i år, alltid arrangerats Kristihimmelfärdshelgen. 1995, när det snöade, inföll högtiden 24 maj.

– Det är vädret som avgör i slutänden om det blir en folkfest eller inte. Det behövs skapligt väder, säger Anne-Lie Wester.

Det osäkra vädret till trots, klämdagen har fyllt sin funktion.

– Hemvändare har tyckt att det är trevligt att träffa folk. Det händer någonting på stan, säger hon.

I dag är Lions med på ett hörn, men Våryran arrangeras av handlare i stan. Trots det är det inte köpsuget som stått i centrum.

– Skulle handlarna arrangera och säga att det måste vara strikt ekonomiskt, att man måste tjäna pengar, skulle det inte fungera. Det är folkfesten som är det viktiga, säger Anne-Lie Wester.

Anne-Lie Wester på Smycka har varit inblandad i många våryror sedan 1980-talet genom sitt tidigare engagemang i Cityföreningen.
Fröken Vår-kandidater i Fagersta-Posten år 1966.
1967.
1985.

Mer läsning

Annons