Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg tillbaka från hetluften

När besvikelsen efter valet lagt sig kan det vara en lättnad att inte längre ha det största politiska ansvaret. Det tycker förra kommunalrådet Lars Andersson (S), som går i pension i förtid.

Annons
Lars Andersson (S).

Skinnskatteberg. Lars Andersson avgick som kommunalråd i Skinnskatteberg den 1 januari till förmån för Carina Sándor (FP), som tillsammans med den borgerliga alliansen grep makten i kommunen.

Den lärartjänst som han varit tjänstledig från de senaste sex åren är inte aktuell för honom att återvända till.

– Jag är 64 år nu och har tittat på vad det skulle innebära att gå i pension innan. Processen pågår, men jag har bestämt mig för att ta ut min pension ett år tidigare, säger Lars Andersson.

Att ständigt vara tillgänglig, gå på många möten och att ha det yttersta ansvaret politiskt har inneburit sex intensiva år, berättar han.

– Det blir en helt ny tillvaro nu. När jag väl kommit över att vara tjurig och ledsen över att valet gick så här kan jag känna en viss lättnad att lyfta av oket, säger han.

Lars Andersson fortsätter som fritidspolitiker, då han är invald i kommunfullmäktige och som andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Men han har också mer tid över till annat.

– Först ska jag ta det lugnt, och ta igen saker som ligger efter hemma. Jag ska ta hand om mig själv och tänka på min hälsa. Men jag är inte orolig för att jag inte kommer sysselsätta mig.

Kom till makten 2009

Alliansen tog makten i kommunen i valet 2006, där de borgerliga fick majoritet med hjälp av Skinnskattebergsdemokraterna (SKBGD).

Samarbetet bröts senare och hösten 2008 började SKBGD samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Tillsammans fick de majoritet och röstade igenom en egen budget. Alliansen avgick våren 2009 och Lars Andersson (S) valdes till kommunalråd.

Mer läsning

Annons